Categories: Administratie

Zona Polona, un ghetou fara asociatii de proprietari / FOTO

Actuala administrație a aflat și ea că o parte din zona Polonă, aflată la marginea Timișoarei, arată ca după bombardament. Viceprimarul Traian Stoia spune însă că, în momentul de față, nu prea există soluții pentru rezolvarea solicitărilor venite de la locuitorii de acolo, deoarece imobilele sunt proprietate privată. El le recomandă oamenilor, ca un prim pas spre intrarea în normalitate, să-și facă asociații de proprietari.

Zona Polonă este una dintre cele mai sărace zone ale Timișoarei. O plimbare printre blocuri îți lasă un sentiment dezolant: tencuieli căzute, graffiti-uri obscene, buruieni ca-n junglă și foarte multe antene parabolice. Parcă fiecare balcon are o „farfurie”, însoțită obligatoriu de o sârmă de rufe puse la uscat. Asta, în cazul fericit în care hainele nu sunt puse la uscat direct pe balustrada balconului. Noroc că e soare, care mai atenuează senzația. Căldura aduce însă alte neplăceri: din cauza canalizării defectuoase, dintre unele blocuri „adie” un miros dulceag, ca o atenționare asupra ceea ce va urma peste vară. Unele dintre blocuri arată foarte rău și nu e de mirare că însăși primăria are probleme cu găsirea unor chiriași pentru imobilul pe care îl deține, deși acesta e reabilitat și modernizat integral. Doritorii de locuințe sociale nu prea se înghesuie să se mute acolo, deși condițiile pe care le oferă municipalitatea sunt foarte bune.

Viceprimarul Traian Stoia admite că în zona Polonă e ca în ghetou și spune că, deși a primit o mulțime de sesizări din acel cartier, nu există o variantă legală pentru ca municipalitatea să poată interveni. „Oamenii trebuie să-şi întreţină blocurile. Pe de altă parte, nu e sigur că sistemul de canalizare este de calitate, majoritatea pivniţelor sunt pline de apă şi mizerii care dau un miros pestilenţial şi cât se poate de nesănătos. Asociaţiile de locatari ar trebui să întreţină blocurile în condiţii cât de cât omeneşti, pentru a face să dispară imaginea aceasta de ghetou. Aici există o problemă, nu toate blocurile au asociaţii de proprietari şi atunci vin la primărie cu diferite reclamaţii. Nu suntem nici tribunal, nici judecătorie”, spune social-democratul. Acesta este categoric: primăria nu are ce face, dacă locatarii nu se constituie în asociații. Oamenii vor primi un termen până la care vor trebui să-și înființeze aceste asociații de proprietari. Ultimele investiții serioase au fost făcute în zona Polonă în 2011, pe vremea fostului primar Gheorghe Ciuhandu. Atunci au fost refăcute drumurile şi trotuarele dintre blocuri şi au fost construite mai multe parcări ecologice. Municipalitatea a cheltuit, în acel an, în jur de 1,7 milioane de lei pentru respectivele lucrări.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

O oră ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

2 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

2 ore ago

Sfânta Lumină ajunge pe calea aerului în Timişoara sâmbătă seară

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române…

2 ore ago

Tragedie în noaptea de vineri spre sâmbătă. Un bărbat de 44 de ani a murit într-un incendiu

În această noapte, în jurul orei 01:50, pompierii au fost solicitați să intervină pe strada…

4 ore ago

Liga 3. Ghiroda pierde două puncte mari acasă, Politehnica se impune în sfârşit cu Buziaşul

Înainte de Paștele ortodox, în Liga 3 s-a jucat doar vineri, 3 mai 2024, partidele…

4 ore ago