În luări de poziții, declarații sau interviuri, fostul primar al Timișoarei Gheorghe Ciuhandu continuă să afirme cât de bine a vrut să facă orașului girând – măcar moral – înlocuirea viceprimarului liberal Dan Diaconu cu protejatul său, Bogdan Herzog. Totul în urma unui protocol semnat cu PSD. (Bine, Ciuhandu trece sub tăcere întâlnirea pe care avut-o în „casa” fraților Cristescu, Hotel Timișoara, cu viceprimarul PSD Traian Stoia, cu câteva zile înainte de puciul din consiliul local.) Trei ar fi motivele mari și late, în opinia fostului primar, pentru care Timișoara ar fi trebuit să aibă ca viceprimar un agent de influență al Moscovei.
Primul ar fi fost continuarea proiectelor Timișoarei, apoi deblocarea orașului și, nu în ultimul rând, susținerea guvernamentală. Trec peste continuarea proiectelor și deblocarea orașului (oare cine l-a blocat?) și mă opresc puțin la ultima motivație. Care este de o găoșenie mai rar întâlnită. Adică, Timișoara cu primar PNL în timpul guvernului cu componență liberală n-a primit bani, dar va primi cu guvern PSD, doar fiindcă e Herzog viceprimar. Parcă văd o ședință de guvern în care se stabilesc fonduri distribuite prin țară. „La Timișoara nu dăm nimic, e primar PNL”, spune Liviu Dragnea. „Stați, că a venit Bogdan Herzog viceprimar, trebuie să le dăm, că altfel se supără Putin!”, spune cineva din sală. „Da, da, trebuie să le dăm, că altfel ne înjură Herzog la Vocea Rusiei și o să avem probleme și cu Putin și cu gazul”, acceptă Dragnea. Evident, știe și Ciuhandu că această chestiune cu banii de la guvern e o mare „barbă”, dar la câte inexactități (ca să folosesc un termen blând) a aruncat în spațiul public în ultimul timp, una nici că mai contează.
Și nu pot să nu mă opresc la cea mai gogonată. Fostul primar insistă că USL i-a propus să candideze la primărie în 2012. Fals! I-a propus PSD, prin Victor Ponta și Sorin Grindeanu. Or, potrivit protocolului USL, candidatul Uniunii la Primăria Timișoara era propus de PNL, partid care n-a vrut s-audă de Ciuhandu. Mă rog, dacă vreun portar de la sediul PNL sau vreun „sonny-boy” gen Ioan Ghișe i-or fi făcut propunerea, nu prea contează. Dincolo de aceste fapte, încă șochează această dragoste a lui Ciuhandu față de PSD, partid cu care a avut nenumărate înțelegeri în ultimii ani. Nu de alta, dar în anul 2000 a luat o ditamai țeapă de la PSD-iși. Or, dacă nu e un dram de masochism aici, trebuie să fie o nețărmurită admirație față de social-democrați. Unii spun că e vorba de afaceri. Dar Ciuhandu e om integru, așa că nu luăm în calcul această variantă.
Așadar, după alegerile locale din 2000, toate partidele din Timiș au demarat tot felul de negocieri în stânga și dreapta, pentru completarea funcțiilor din conducerea Primăriei și a CJT. (Pe atunci, președintele CJT era ales de consilieri, în urma unor negocieri, nu prin vot direct). De altfel, negocierile din 2000 au intrat în istoria politică a județului Timiș. De două ori s-a întrunit consiliul județean în ședință, fără a avea cvorum. Dacă și a treia oară se rata operațiunea, consiliul era dizolvat și se organizau noi alegeri. Cu o seară înaintea ultimei ședințe a CJT, se parafează însă un protocol de colaborare între Ciuhandu și președintele de la acea vreme al PSD Timiș, Dan Poenaru, la care achiesează și PDL. Potrivit acestuia, Ilie Sârbu (PSD) prelua președinția CJT, iar vicepreședinți erau Marius Popovici (PNȚCD) și Constantin Ostaficiuc (PDL). La primărie, funcțiile de viceprimari urmau să le preia Adrian Orza (PNȚCD) și Dorel Borza (PDL). Plus se mai împărțeau tot felul de șefii de comisii, atât din CJT, cât și din CLT.
Acel protocol avea însă și o anexă mai puțin cunoscută. În ea se scria negru pe alb că, în cazul în care Sârbu se retrage din funcția de președinte al CJT, în locul lui urma să fie sprijinit țărănistul Popovici. Culmea, după alegerile parlamentare, Sârbu chiar pleacă la București, în funcția de ministru al Agriculturii. Potrivit „anexei” amintite, Marius Popovici urma să fie ales președinte al CJT. Lucru care nu s-a întâmplat, PSD refuzând să-și țină cuvântul, iar scaunul de lider al județului a fost preluat de controversatul personaj Dan Ioan Șipoș. Și acum revin în zilele noastre. Un om normal, în politică sau afaceri, ar mai semna vreun document cu cineva care i-a tras o țeapă atât de monumentală? Doar o dragoste profundă pentru PSD a fostului primar, ar mai putea trece peste așa ceva. Sau la mijloc e – vorba americanului – „just business”?
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…