Categories: Administratie

Cainii fara stapan nu mai pot fi omorati de autoritatile locale!

>Curtea de Apel București a suspendat, vineri, normele de aplicare a legii care permite uciderea câinilor fără stăpân. HG 1059/2013 este suspendată temporar în întregime, astfel că nu mai există cadru legal pentru omorârea patrupedelor. De la începutul anului, la Timișoara au fost făcute peste 300 de eutanasieri.

Curtea de Apel București a pronunțat, vineri, o decizie în favoarea organizației internaționale Vier Pfoten, suspendând normele de aplicare a Legii 258/2013, care permite uciderea câinilor fără stăpân. „Decizia reprezintă un semnal clar că noua lege nu funcționează. Suntem astfel și mai încrezători în obiectivul nostru de a determina o gestionare rațională, nu emoțională, a situației câinilor fără stăpân. 62% din români au spus recent că sunt împotriva eutanasiei câinilor. Este timpul ca guvernul să transforme dorința lor într-o lege nouă, care să aducă străzi sigure fără a mai ucide câini”, spune Gabriel Păun, reprezentant al Vier Pfoten.

Legea 258/2013 a intrat în vigoare în octombrie 2013, după ce un copil și-a pierdut viața fiind mușcat de câini. Normele de aplicare au fost emise în decembrie 2013, iar eutanasierile au început din ianuarie 2014. Vier Pfoten a cerut guvernului să suspende aceste norme, însă solicitarea a fost respinsă, astfel că, în martie 2014, organizația a atacat HG la Curtea de Apel București. Normele sunt suspendate temporar, până când instanța de fond se va pronunța în procesul dintre cele două entități.

La Timișoara, la finele lunii februarie a expirat contractul dintre primărie și societatea Danyflor, care se ocupa de câinii fără stăpân din oraș. Licitația pentru un nou contract nu a fost organizată încă. Angajații Danyflor adună în continuare câinii de pe străzi, iar eutanasieri nu se fac decât în cazul câinilor grav bolnavi sau accidentați. „De la începutul anului, au fost puse în aplicare 315 decizii de eutanasiere şi au fost aproximativ 300 de mortalităţi în afară de deciziile de eutanasiere. Este vorba despre cadavre ridicate de pe domeniul public, câini loviţi de maşini sau foarte bolnavi”, susține Adrian Bere, șeful Direcției de Mediu. De la începutul anului, timișorenii au adoptat peste 400 de câini.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

3 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

4 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

4 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

5 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

6 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

7 ore ago