Categories: Sfatul medicului

Despre expectante in tratamentul stomatologic

Tocmai ai trecut printr-o intervenție chirurgicalムcomplexムși de durată, un sinuslift, adiție de os și înserarea a trei implanturi dentare. Ai primit o rețetăƒde antibiotic, ți s-a recomandat să nu fumezi, să nu forțezi zona, să te menajezi câteva zile. E de așteptat să se simtă ceva dupăƒintervenție și poate să se umfle puțin. Este o reacție normală a organismului. Așa că ești pregătit pentru ceea ce va urma și îți asumi aceasta. Evident că după o albire dentară lucrurile sunt cu totul altfel. Te aștepți ca dinții tăi să fie albi, ca zâmbetul tău să fie strălucitor și să nu doară deloc.

Să ne imaginăm că ai trecut prin intervenția chirurgicală și ceea ce te așteptai să se întâmple, nu se întâmplă. Dacă nu doare și nu se umflă deloc, nu se supără nimeni, nu este așa cum te așteptai, dar ce motiv ai avea să te plângi? Dacă simptomele sunt mult accentuate, cu siguranță nu e de dorit, nici la asta nu te așteptai, dar în acest caz te îngrijorezi, îți pui semne de întrebare și nu știi ce e de făcut. Să ne imaginăm că după albirea dentară dinții tăi dor și nu s-au albit atât cât îți doreai. Din nou te îngrijorezi și nu știi ce să faci. Dacă dinții tăi sunt mai albi decât îți imaginai și totul a mers foarte repede, ești fericit.

Care este diferența?

În primul rând, avem situația pe care o așteptăm, ne-o imaginăm și o acceptăm. Pe de altă parte, avem o situație diferită. În funcție de unde se plasează situația diferită față de expectanțele noastre, putem fi mulțumiți sau nemulțumiți. Toată lumea își dorește să fie mulțumită. Așa că vine întrebarea: cum să facem că rezultatul să fie cel așteptat sau să îl depășească? Se poate obține aceasta într-un singur mod: având grijă că expectanțele noastre să fie conforme cu realitatea.

În stomatologie, și în orice domeniu de altfel, este foarte important să ne raportăm cât mai mult la rezultatul ipotetic scontat. Pentru aceasta există mai multe metode: discuții îndelungate, fotografii, statistici, măsurători și uneori simulări. Garantează parcurgerea acestor pași un rezultat final peste expectanțe? Nu! Nu îl garantează pentru că, dacă din punct de vedere medical, totul poate fi în parametri normali, asta nu înseamnă că și gradul de mulțumire este atins sau depășit.

Și cum în România, și în majoritatea țărilor din lume, garantarea tratamentelor stomatologice este interzisă de lege, pe ce te poți baza atunci când iei decizia să treci prin intervenția chirurgicală descrisă sau prin procedeul albirii dentare? Pe un singur aspect: că medicul și echipa medicală îți vor fi alături, că își vor da silința să facă tot ceea ce le stă în putință să îți fie bine, atât de bine cât pot ei face. Rezultatul nu e garantat, poate te va mulțumi sau nu pe deplin, dar credința că ai lângă tine o echipă medicală care va face totul pentru binele tău este, din punctul meu de vedere, punctul de plecare și de sosire în luarea oricărei decizii.

www.dentaldesign.ro

www.drfondrea.ro

Share
Published by
Bogdan Fondrea, estetica dentara si implantologie orala

Recent Posts

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

47 de minute ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

2 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

12 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

12 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

16 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

17 ore ago