Categories: Administratie

Strict secret, in ciuda legii: consilierilor locali le e lene sa faca rapoarte de activitate

Dacă vreți să aflați ce au făcut în folosul dumneavoastră consilierii locali pe care i-ați desemnat să vă reprezinte, n-aveți nicio șansă. În doi ani de legislatură, un singur ales local a catadicsit să depună un raport de activitate, și asta numai pentru 2012! Totul, într-o sfidare a legii care îi obligă să facă astfel de rapoarte.

Clubul Timişoara al Asociaţiei Pro Democraţia a încercat, în perioada septembrie 2013 – mai 2014, să realizeze o evaluare a modului în care consilierii municipali și-au raportat activitatea din primii doi ani de mandat. Conform Legii 215/2001, a administraţiei publice locale, „fiecare consilier local, precum şi viceprimarul sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului”. Legea spune una, aleșii fac ce vor. Consilierii județeni au depus, totuși, în proporție de 80%, rapoarte de activitate pentru 2012 și 2013. La Consiliul Local Timișoara însă, lucrurile stau mult mai rău. Pe anul 2012, un singur ales a depus un astfel de act: liberalul Vasile Rușeț. Pentru 2013 au realizat rapoarte de activitate doar viceprimarii Dan Diaconu și Traian Stoia! Niciun alt consilier local nu s-a deranjat.

În aceste condiții, Clubul Timişoara al Asociaţiei Pro Democraţia s-a adresat prefectului Eugen Dogariu, dar și conducerilor filialelor locale ale partidelor. „Vă rugăm să realizați demersurile care vă sunt în putere pentru a corecta această stare de fapt. Dincolo de aspectul strict legal, lipsa practicii de raportare constantă a activităţii aleşilor locali în faţa cetăţenilor – ale căror interese trebuie să le reprezinte, poate reflecta un deficit de democraţie la nivelul comunităţii locale timişorene”, se precizează în solicitarea semnată de Cristian Bratu, coordonator programe integritate publică, Club APD Timişoara. Pentru a le face viața mai ușoară consilierilor leneși, Pro Democrația le oferă și un model pentru aceste rapoarte, care să cuprindă astfel cât mai multe date. Printre acestea, prezența în plen și pe comisii, numărul de proiecte depuse, dar și cel de interpelări, statistici privind audiențele sau participarea la diverse evenimente organizate de CLT.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nicolae Robu își schimbă părul, dar năravul, ba!

Câteva contestații depuse de cetățeni de bine ai acestui municipiu arată negru pe alb că…

2 ore ago

Iulius Town deschis în a doua zi de Paște. Află programul special al magazinelor tale favorite!

Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Town are un orar special. Sărbătorile pascale sunt…

2 ore ago

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

2 ore ago

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

15 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

17 ore ago