Rembrandt. Apoi, Dali. Apoi, foarte probabil, Marc Chagall. Lucrările ale acestor artiști vor ajunge la Timișoara, de la finele acestui an. Totul va începe pe 10 decembrie, când cea mai valoroasă colecție de gravuri Rembrandt din lume va fi expusă la Muzeul de Artă din Piața Unirii.
Cea mai mare colecție particulară de gravuri semnate Rembrandt van Rijn se află, în prezent, expusă la Cluj-Napoca. Ea îi aparține lui Heinz Ess, vine din Luxemburg și, după alte două opriri, la Iași, respectiv București, va ajunge, în decembrie, la Timișoara. Expoziția „Rembrandt. Apogeul artei gravurii” conține 271 de lucrări, printre care multe autoportrete. Artistul olandez a realizat el însuși originalele, plăcile aflându-se în prezent la Muzeul Luvru. La solicitarea Bibliotecii Naționale Franceze, acestea au fost restaurate și prelucrate de Amand Durand, între anii 1865 și 1867. La Timișoara, expoziția va putea fi văzută în perioada 10 decembrie 2014 – 10 martie 2015.
Vizitatorii vor putea vedea pe viu și cum se realizează gravurile. „Vor fi dezbateri în jurul operei lui Rembrandt, vor fi invitați oameni de știință, oameni de cultură și artiști, care vor discuta despre opera lui Rembrandt, despre impactul ei, despre tehnicile ei, dar va fi și o exemplificare a ceea ce înseamnă arta gravurii, pe care noi o înțelegem încă destul de puțin. Trebuie să vedem pe viu cum se produce o gravură și vom aduce și aparate aici, vom exemplifica prin intermediul unor artiști români”, explică Victor Neumann, directorul MArT. Vestea bună pentru timișorenii iubitori de artă este că Rembrandt va fi urmat de Salvador Dali, iar apoi, de Marc Chagall! „Vom mai avea o expoziție, care îl privește pe Salvador Dali și se va referi la ilustrarea Divinei Comedii. Se numește «The Conquest of the Irationality» și va expusă din 15 martie. Mai avem promisiunea de a avea expoziția Marc Chagall, după acestea două, cu ilustrarea Vechiului și Noului Testament”, mai spune Neumann.
Biletele de intrare vor costa 20 de lei, iar reprezentanții muzeului se așteaptă să aibă vizitatorii din toată partea de vest a României, dar și din Ungaria sau Serbia. „Vom fi prezenți pe mai multe surse de informare internaționale, vom semnala de la bun început că avem această expoziție în celelalte orașe din vestul României, dar și în țările învecinate, în Serbia și Ungaria. Eu cred că vom avea vizitatori și din străinătate”, a mai declarat Victor Neumann. Nici directorul MArT, nici curatorul expoziției, Thomas Emmerling, nu au vrut să vorbească despre valoarea materială a expoziției Rembrandt. Aceasta este însă asigurată pe o sumă „confidențială”, conform lui Emmerling, și va beneficia de măsuri de securitate foarte severe.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…