Categories: Cultura

Super-expozitie Rembrandt, la Muzeul de Arta din Piata Unirii

Rembrandt. Apoi, Dali. Apoi, foarte probabil, Marc Chagall. Lucrările ale acestor artiști vor ajunge la Timișoara, de la finele acestui an. Totul va începe pe 10 decembrie, când cea mai valoroasă colecție de gravuri Rembrandt din lume va fi expusă la Muzeul de Artă din Piața Unirii.

Cea mai mare colecție particulară de gravuri semnate Rembrandt van Rijn se află, în prezent, expusă la Cluj-Napoca. Ea îi aparține lui Heinz Ess, vine din Luxemburg și, după alte două opriri, la Iași, respectiv București, va ajunge, în decembrie, la Timișoara. Expoziția „Rembrandt. Apogeul artei gravurii” conține 271 de lucrări, printre care multe autoportrete. Artistul olandez a realizat el însuși originalele, plăcile aflându-se în prezent la Muzeul Luvru. La solicitarea Bibliotecii Naționale Franceze, acestea au fost restaurate și prelucrate de Amand Durand, între anii 1865 și 1867. La Timișoara, expoziția va putea fi văzută în perioada 10 decembrie 2014 – 10 martie 2015.

Vizitatorii vor putea vedea pe viu și cum se realizează gravurile. „Vor fi dezbateri în jurul operei lui Rembrandt, vor fi invitați oameni de știință, oameni de cultură și artiști, care vor discuta despre opera lui Rembrandt, despre impactul ei, despre tehnicile ei, dar va fi și o exemplificare a ceea ce înseamnă arta gravurii, pe care noi o înțelegem încă destul de puțin. Trebuie să vedem pe viu cum se produce o gravură și vom aduce și aparate aici, vom exemplifica prin intermediul unor artiști români”, explică Victor Neumann, directorul MArT. Vestea bună pentru timișorenii iubitori de artă este că Rembrandt va fi urmat de Salvador Dali, iar apoi, de Marc Chagall! „Vom mai avea o expoziție, care îl privește pe Salvador Dali și se va referi la ilustrarea Divinei Comedii. Se numește «The Conquest of the Irationality» și va expusă din 15 martie. Mai avem promisiunea de a avea expoziția Marc Chagall, după acestea două, cu ilustrarea Vechiului și Noului Testament”, mai spune Neumann.

Biletele de intrare vor costa 20 de lei, iar reprezentanții muzeului se așteaptă să aibă vizitatorii din toată partea de vest a României, dar și din Ungaria sau Serbia. „Vom fi prezenți pe mai multe surse de informare internaționale, vom semnala de la bun început că avem această expoziție în celelalte orașe din vestul României, dar și în țările învecinate, în Serbia și Ungaria. Eu cred că vom avea vizitatori și din străinătate”, a mai declarat Victor Neumann. Nici directorul MArT, nici curatorul expoziției, Thomas Emmerling, nu au vrut să vorbească despre valoarea materială a expoziției Rembrandt. Aceasta este însă asigurată pe o sumă „confidențială”, conform lui Emmerling, și va beneficia de măsuri de securitate foarte severe.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

S-au împărţit ministerele pe partide. PNL rămâne marele perdant. Un timişorean va fi sigur în guvern, un altul e în cărţi

În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…

O oră ago

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

5 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

6 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

6 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

6 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

6 ore ago