Categories: Invatamant

Avocati, programatori sau actori: asta se viseaza liceenii din vestul tarii

Nu au ieșit încă de pe băncile școlii, dar liceenii din Timiș par să știe deja ce vor să se facă atunci când vor fi mari. Asta arată într-un studiu al Samsung Electronics România și D&D Research, care a intervievat 4.000 de elevi din vestul țării, pentru a afla care sunt domeniile de interes pentru viitoarea generație.

Studiul s-a desfășurat în cadrul caravanei Samsung Trends of Tomorrow și s-a concentrat nu numai asupra aspirațiilor pe care le au elevii, dar și a meseriilor care li s-ar potrivi în funcție de personalitatea lor. „În ediția din acest an a Caravanei Samsung Trends of Tomorrow am vrut să le oferim elevilor șansa de a-și alege cariera într-un mod SMART, ținând cont atât de interesele și personalitatea lor, cât și de cerințele de pe piața muncii. Unul dintre cele mai interesante mesaje transmise de cei peste 4.000 de elevi cu care am stat de vorbă este că, în acest moment, sunt interesați și potriviți pentru domenii care implică spirit antreprenorial și aptitudini digitale”, spune Mihaela Stănoiu, Marketing Manager în cadrul Samsung Electronics România.

La Timișoara, cercetarea Samsung s-a desfășurat în trei licee, respectiv Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, Colegiul Național Bănățean și Liceul de Informatică „Grigore Moisil”. În rezultatele studiului se arată că elevii timișoreni au un simț întreprinzător foarte bine dezvoltat (27,2% dintre elevi), fapt ce demonstrează că aceștia pot comunica foarte bine. Mai mult, se pare că în ceea ce privește convingerea și direcționarea celor din jur, fetele au un simț mai dezvoltat. Studiul mai arată și faptul că elevii din Timișoara sunt foarte interesați de meseriile din domeniul tehnologiei informației (34,5% dintre elevii intervievați au ales meserii de programator sau inginer). Pe locul al doilea în alegerile tinerilor este profesia de avocat (19,9%), urmată de cea de manager (11,4%). La nivelul regiunii de vest, în topul preferințelor sunt meseriile de avocați și programatori. Cu toate acestea, elevii mai au și altfel de aspirații. Din cei 4.000 de adolescenți care au participat la acest studiu, 12,7% au spus că vor să devină actori, în timp ce 9,2% își doresc să devină doctori. Pentru 8,3% din tineri meseria de arhitect este cea pe care vor să o urmeze, iar 5,4% vor să rămână în școală, dar ca profesori.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

12 minute ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

5 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

6 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

6 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

8 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

9 ore ago