Categories: Administratie

Coroanele romilor fac prapad prin cimitire, amenda e de cateva ori mai mica decat pretul unei coroane

După ce coroanele lor funerare de dimensiuni uriașe au făcut dezastru în cimitirul din Calea Lipovei, o familie de romi s-a apucat să repare mormintele distruse. Asta, după ce a fost amendată și cu 700 de lei de Poliția Locală. Primăria verifică acum modul în care romii au intrat în posesia capelei în jurul căreia s-a produs dezastrul.

Pe 26 iunie, înmormântarea lui Ionuț Constantin, membru cu greutate în comunitatea rromă din Timișoara, a blocat traficul în orașul de pe Bega. Sicriul de pe strada Lorena spre Punctele Cardinale, până în cimitirul de pe Calea Lipovei, dând peste cap circulația mașinilor în zona centrală, și așa grav afectată de șantiere. Aceasta a fost însă numai prima problemă cauzată de această procesiune funerară. Conform obiceiului rromilor, sicriul a fost însoțit de coroane de flori de patru-cinci metri, care, după înmormântare, au fost sprijinite de capelă. La câteva zile însă, la Timișoara s-a pornit o furtună zdravănă, cu vânt foarte puternic, care a luat efectiv pe sus coroanele respective. Acestea au căzut peste mormintele din jur și, din cauza greutății foarte mari, au făcut prăpăd în jur.

Funcționarii din primărie au făcut o verificare în cimitirul din Calea Lipovei, imediat după acest incident. „S-a constatat că au fost distruse și degradate câteva morminte din zonă și un spațiu suficient de important adiacent unui mausoleu funerar. Coroanele de patru-cinci metri nu au fost ancorate de clădirea funerară respective și s-au răsturnat”, spune viceprimarul Traian Stoia. Procesiunea funerară a fost plătită de Robert Constatin, o rudă a decedatului. Acesta a fost amendat cu 700 de lei de Poliția Locală. „Ulterior, familia a ancorat coroanele de flori pe capelă și a promis verbal că va repara mormintele deteriorate pe propria cheltuială”, afirmă Stoia. Amenda este cea maximă prevăzută de lege și este de câteva ori mai mică decât prețul unei coroane de acest gen. Viceprimarul susține că reparațiile au început deja, dar are și o veste proastă pentru familia Constantin. „Capela în care s-a făcut înmormântarea se află în zona de protecție a monumentelor istorice. Începem verificări, pentru a afla în ce mod a ajuns aceasta în proprietatea acestei familii”, a conchis social-democratul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cosmin Tabără a votat pentru echilibru, onestitate și diplomație

Candidat la un loc de senator pe lista PNL, fost viceprimar al Timișoarei, actual consilier…

3 ore ago

La ora 12.00, prezenţă mai mare la vot în Timişoara, decât pe judeţul Timiş

La ora 12.00, la cinci ore după deschiderea secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…

3 ore ago

Alfred Simonis, la ieșirea din cabina de vot: ”Am votat cu un om care și-a demonstrat competența la guvernare”

După ce și-a exercitat dreptul la vot, Alfred Simonis,  preşedintele PSD Timiş, totodată președinte al…

4 ore ago

CFR Timișoara, victorie cu scor de tenis la Deva, într-un derby regional

Etapa a 11-a din prima ligă de futsal a debutat sâmbătă, 23 noiembrie, la Deva,…

4 ore ago

Dominic Fritz nu a putut vota, dar a făcut un apel pentru „votul util pentru România”

Primarul Dominic Fritz încă nu poate vota, dar a făcut un apel la timişoreni să…

4 ore ago

Lugojul, eșec dramatic la Blaj, dar nu a venit acasă cu mâna goală

Aproape de șocul campionatului! Voleibalistele de la CSM Lugoj au fost foarte aproape de a…

4 ore ago