Categories: Administratie

Coroanele romilor fac prapad prin cimitire, amenda e de cateva ori mai mica decat pretul unei coroane

După ce coroanele lor funerare de dimensiuni uriașe au făcut dezastru în cimitirul din Calea Lipovei, o familie de romi s-a apucat să repare mormintele distruse. Asta, după ce a fost amendată și cu 700 de lei de Poliția Locală. Primăria verifică acum modul în care romii au intrat în posesia capelei în jurul căreia s-a produs dezastrul.

Pe 26 iunie, înmormântarea lui Ionuț Constantin, membru cu greutate în comunitatea rromă din Timișoara, a blocat traficul în orașul de pe Bega. Sicriul de pe strada Lorena spre Punctele Cardinale, până în cimitirul de pe Calea Lipovei, dând peste cap circulația mașinilor în zona centrală, și așa grav afectată de șantiere. Aceasta a fost însă numai prima problemă cauzată de această procesiune funerară. Conform obiceiului rromilor, sicriul a fost însoțit de coroane de flori de patru-cinci metri, care, după înmormântare, au fost sprijinite de capelă. La câteva zile însă, la Timișoara s-a pornit o furtună zdravănă, cu vânt foarte puternic, care a luat efectiv pe sus coroanele respective. Acestea au căzut peste mormintele din jur și, din cauza greutății foarte mari, au făcut prăpăd în jur.

Funcționarii din primărie au făcut o verificare în cimitirul din Calea Lipovei, imediat după acest incident. „S-a constatat că au fost distruse și degradate câteva morminte din zonă și un spațiu suficient de important adiacent unui mausoleu funerar. Coroanele de patru-cinci metri nu au fost ancorate de clădirea funerară respective și s-au răsturnat”, spune viceprimarul Traian Stoia. Procesiunea funerară a fost plătită de Robert Constatin, o rudă a decedatului. Acesta a fost amendat cu 700 de lei de Poliția Locală. „Ulterior, familia a ancorat coroanele de flori pe capelă și a promis verbal că va repara mormintele deteriorate pe propria cheltuială”, afirmă Stoia. Amenda este cea maximă prevăzută de lege și este de câteva ori mai mică decât prețul unei coroane de acest gen. Viceprimarul susține că reparațiile au început deja, dar are și o veste proastă pentru familia Constantin. „Capela în care s-a făcut înmormântarea se află în zona de protecție a monumentelor istorice. Începem verificări, pentru a afla în ce mod a ajuns aceasta în proprietatea acestei familii”, a conchis social-democratul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

4 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

8 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

11 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

11 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

13 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

13 ore ago