Categories: Social

Fara internet sau telefon mobil! Patru familii vor trai ca pe vremuri la Muzeul Viu al Satului Banatean

Muzeul Viu al Satului Bănățean ar putea deveni una dintre cele mai mari atracții ale județului. Turiștii care vor veni aici vor putea beneficia de o experiență inedită și să trăiască la fel ca generațiile de odinioară. Asta, după ce în câteva case se vor muta familii dispuse să renunțe, pentru o perioadă, la o parte din beneficiile vremurilor moderne.

Șederea în casele strămoșești va prinde viață la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara. În prezent, aici se construiesc patru case, specifice zonei de vest, fiecare fiind dedicată unui meșteșug: agricultură, țesătorie, olărit și fierărit. Conform specialiștilor, acestea ar putea să fie gata chiar în această toamnă, având în vedere că lucrările sunt aproape de jumătate. Odată finalizate, casele vor avea locuitori permanenți. Aceștia vor renunța la viața pe care o duc acum și își vor duce traiul fără televizor sau internet. Hainele nu vor fi nici ele cele cu care ne-am obișnuit, iar locuitorii vor purta straie populare. „Noii țărani” vor avea și oaspeți, respectiv turiști care pot să locuiască alături de ei pentru perioade determinate de timp.

În momentul de față, se caută și cele patru familii care vor renunța la viața de zi cu zi. În cazul în care nu apar doritori, atunci cele patru familii vor fi… angajate să-și asume rolul de țărani. „Estimăm că până în luna octombrie vom reuși să și dotăm aceste case. Turiștii vor putea vedea cum se trăia în satul bănățean din secolul al XIX-lea, fără electricitate, telefon mobil, calculator… Au fost primite numeroase cereri, iar acum se stabilesc criteriile de selecție. Speram ca în vara anului viitor proiectul să fie funcțional”, spune managerul Muzeului Satului Bănățean Timișoara, Claudiu Ilaș. Proiectul este coordonat de Agenția de Dezvoltare Economică Timiș și se desfășoară în parteneriat cu județul Csongrad din Ungaria.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

10 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

11 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago