Câteva zeci de copaci plantați, în primăvară, pe străzile Martir Nagy Eugen și Aleea Azurului s-au uscat deja. O parte dintre ei erau mesteceni, care ar fi trebuit să atingă înălțimi de șase metri! Primarul Nicolae Robu nu are o explicație, dar susține că e a doua oară când arborii se usucă, în exact aceleași locuri.
În toamna anului trecut, pe Aleea Azurului au fost tăiați mai mulți arbori. Nemulțumită, Elena Doandeș, care locuiește pe această stradă, a reclamat situația la Protecția Mediului, de unde i s-a comunicat că ar fi trebuit tăiați doar doi copaci. „Pe parcursul executării lucrărilor de construcții se vor tăia doi arbori și de vor planta 65 de copaci; nu vor fi diminuate spațiile verzi”, scria, negru pe alb, în răspunsul de la Protecția Mediului. Anterior, alți copaci fuseseră puși la pământ pe strada paralelă, Aleea Martir Nagy Eugen, fostă Farului. Totuși, după intervenția femeii, nu s-au mai tăiat alți arbori pe Aleea Azurului.
În luna aprilie, lucrările de amenajare de pe Aleea Azurului, în valoare de peste 400.000 de lei, au fost finalizate și au inclus și plantarea a 47 de mesteceni și tei. Arborii erau puși foarte aproape de blocuri, dar primarul Nicolae Robu susținea că nu vor fi probleme. „Toate coroanele vor fi crescute controlat. Mestecenii aceștia vor ajunge să aibă șase metri înălțime”, explica edilul. La mai puțin de patru luni de atunci însă, copacii de pe cele două străduțe sunt buni de… pus pe foc! Culmea este că, din aprilie încoace, pe Aleea Azurului, este a doua oară când copăceii mor.
Primarul Nicolae Robu nu are o explicație clară, dar consideră situația destul de ciudată. „E greu de înţeles cum numai în faţa celor care au protestat împotriva tăierilor de arbori din zonă se usucă pentru a doua oară ce plantăm… Aceeaşi firmă plantează acelaşi tip de arbori în multe locuri din oraş şi nu se usucă nicunde. Aici, exact unde au fost protestatarii, se usucă pentru a doua oară. Nu acuz pe nimeni, pot doar să constat. Am plantat 3.672 de copaci, se mai întâmplă să se usuce, dar e suspect că sunt aşa de mulţi pe o porţiune restrânsă”, susține edilul. Conform aceleiași surse, s-au făcut unele teste, dar nu s-a ajuns la o concluzie care să stea în picioare. „Nu vreau să preiau suspiciunile altora, cum că li se pune ceva la rădăcină, n-am nicio dovadă. Nu s-a sesizat să fie solul contaminat. Prima dată s-a considerat că asta este, se mai întâmplă, dar se usucă pentru a doua oară. Sunt destul de mulţi uscaţi. La toamnă vom planta alţii pe Aleea Azurului, acum nu este sezon de plantări”, a conchis Robu. (sursa foto: Cristian Bratu)
Invalid Displayed Gallery
Echipa Festivalului Rod s-a întors după gratii la începutul toamnei, cu proiecția filmului „Crulic. Drumul…
CATALIN SI CATALAINA SRL, în calitate de solicitant, cu sediul în sat Cerneteaz, comuna Giarmata,…
Cu ajutorul fondurilor europene, peste 3.000 de studenți din Timișoara și Reșița vor beneficia de…
Alfred Simonis, noul președinte al Consiliului Județean Timiș, spune că nu se va transforma, în…
Compania de termoficare anunță că a pornit și al doilea cazan de abur de la…
Un număr de șapte spații comerciale aflate în cartierele istorice Cetate și Fabric, sunt scoase…