Categories: Administratie

Primaria alunga tantarii cu… elicopterul CJ Timis

Orice seară la terasă din Timisoara se lasă, pentru mulți, cu atacuri „sângeroase” ale țânțarilor. Asta, în condițiile în care primăria nu are contract cu o firmă specializată, după ce vechiul act a expirat. Salvarea vine de la CJ Timiș, care scoate elicopterul și „dă” după insecte. Primăria doar… anunță.

Timișorenii au constatat pe pielea lor, în această vară, că dezinsecția făcută de primărie n-a prea avut efect. Era și destul de greu, după ce vechiul contract pentru dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare e expirat de luni bune și există doar o delegare a acestor servicii. Primele operațiuni de dezinsecție au fost făcute, în acest an, abia în luna iunie, și doar la sol. Un comunicat anunță însă că, din 30 iulie, „Primăria Municipiului Timişoara va demara (…) lucrări de dezinsecţie aeriană pentru combaterea muştelor şi ţânţarilor”.

Ce uită municipalitatea să precizeze este că, de fapt, acțiunea este a… consiliului județean! În luna iunie, la plenul CJ s-a decis începerea dezinsecției în județ, inclusiv la Timișoara, fiind alocată o sumă de 1,25 milioane de lei în acest scop. „CJ Timiș ne-a trimis o adresă prin care ne comunica intenția de a se face lucrări de dezinsecţie şi în Timişoara. Era păcat să nu profităm, mai ales că Primăria Timişoara nu plăteşte nimic. Noi am anunţat doar începerea lucrărilor. Nu am făcut anul acesta decât dezinsecție la sol. Licitaţia pentru delegarea gestiunii serviciilor de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare este în curs, în 29 iulie vor fi deschise ofertele. Acum avem un contract cu Deraton, de 30.000 de euro, prin achiziție directă, până la finalizarea licitației”, spune Adrian Bere, şeful Direcţiei de Mediu.

Autorităţile locale susțin că substanţele folosite sunt avizate de Ministerul Sănătăţii şi nu pun în pericol populaţia şi animalele. Totuși, crescătorii de albine sunt atenţionaţi să limiteze zborul acestora. În plus, cetățenii sunt rugați să se apuce și ei de dezinsecție. „Odată cu aplicarea tratamentelor pe domeniul public, o parte din insectele producătoare de disconfort se retrag în subsoluri umede sau inundate, anexe, casa scărilor sau acoperişuri ale imobilelor. (…) Primăria Municipiului Timişoara (…) face un apel la toţi cetăţenii, persoane fizice, juridice, instituţii, societăţi comerciale, asociaţii de proprietari/locatari să ia măsuri urgente de combatere a dăunătorilor”, se precizează în comunicatul PMT, semnat de primarul Nicolae Robu. Amenzile pentru cei care nu se conformează pot ajunge la 2.500 de lei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

56 de minute ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

2 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

2 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

4 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

4 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

5 ore ago