Categories: SocialUltima ora

Semlacu Mic a fost evacuat, cod rosu pana vineri seara / FOTO

Codul roșu pe râurile din bazinele Moravița și Bârzava rămâne în vigoare până vineri seară, la ora 21. În zona Gătaia, în unele locuri, apa are o adâncime de un metru și jumătate, iar satul Șemlacu Mic a fost evacuat. Mai multe case au fost inundate și la Jamu Mare, respectiv Șipet-Folea.  În zonă a fost trimisă o pompă de mare capacitate, care lucrează la foc continuu.

Locuitorii din Gătaia și Șemlacu Mic nu vor uita prea curând ultima zi a lunii iulie 2014. Oamenii au privit neputincioși cum apa crește de la oră la oră și le inundă gospodăriile. Joi după amiază, în unele locuri, aceasta avea o adâncime de un metru și jumătate. Angajații ISU au evacuate 150 case din Gătaia, transportând către căminul cultural din localitate 465 persoane, dar și aproximativ 150 animale. „O casă s-a prăbușit, fiind complet distrusă. Pe o suprafață de aproximativ patru kilometric pătrați, pompierii militari intervin cu motopompe pentru evacuarea apei. În paralel, pompierii și jandarmii acționează pentru protejarea cu saci de nisip a locuințelor neafectate. Polițiștii de frontieră asigură paza imobilelor evacuate. Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Gătaia acționează cu 25 voluntari, un tractor cu remorcă pentru evacuarea cetățenilor, o volă și un buldoexcavator”, spune Sindia Vlaia, purtătorul de cuvânt al ISU.

La Șemlacu Mic situația este dramatică. Autoritățile au decis evacuarea localității, după ce nivelul apei a determinat izolarea completă a zonei, dar și prăbușirea unei case. Nu au fost victime, dar mai multe persoane, în general vârstnici, au refuzat să-și părăsească locuințele. Comuna Jamu Mare, cu satele Ferendia, Lățunaș și Clopodia, este și ea afectată de ape, dar, pentru moment, nu a fost necesară evacuarea populației. În zona Șipet – Folea s-au înregistrat mai multe solicitări pentru evacuarea apei din locuințele oamenilor. La Gherman, pârâul Semița a ieșit din albie, inundând 15 gospodării. În zonă a fost trimisă o pompă de capacitate mărită de la Centrul regional și transfrontalier pentru prevenirea și intervenția în caz de inundații. Utilajul deservit tot cadrele ISU Timiș are o capacitate de refulare a apei de aproximativ 10 ori mai mare decât pompele pompierilor militari, evacuând aproximativ 17.000 l apă/minut.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

3 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

3 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

10 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

13 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

13 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

16 ore ago