Codul roșu pe râurile din bazinele Moravița și Bârzava rămâne în vigoare până vineri seară, la ora 21. În zona Gătaia, în unele locuri, apa are o adâncime de un metru și jumătate, iar satul Șemlacu Mic a fost evacuat. Mai multe case au fost inundate și la Jamu Mare, respectiv Șipet-Folea. În zonă a fost trimisă o pompă de mare capacitate, care lucrează la foc continuu.
Locuitorii din Gătaia și Șemlacu Mic nu vor uita prea curând ultima zi a lunii iulie 2014. Oamenii au privit neputincioși cum apa crește de la oră la oră și le inundă gospodăriile. Joi după amiază, în unele locuri, aceasta avea o adâncime de un metru și jumătate. Angajații ISU au evacuate 150 case din Gătaia, transportând către căminul cultural din localitate 465 persoane, dar și aproximativ 150 animale. „O casă s-a prăbușit, fiind complet distrusă. Pe o suprafață de aproximativ patru kilometric pătrați, pompierii militari intervin cu motopompe pentru evacuarea apei. În paralel, pompierii și jandarmii acționează pentru protejarea cu saci de nisip a locuințelor neafectate. Polițiștii de frontieră asigură paza imobilelor evacuate. Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Gătaia acționează cu 25 voluntari, un tractor cu remorcă pentru evacuarea cetățenilor, o volă și un buldoexcavator”, spune Sindia Vlaia, purtătorul de cuvânt al ISU.
La Șemlacu Mic situația este dramatică. Autoritățile au decis evacuarea localității, după ce nivelul apei a determinat izolarea completă a zonei, dar și prăbușirea unei case. Nu au fost victime, dar mai multe persoane, în general vârstnici, au refuzat să-și părăsească locuințele. Comuna Jamu Mare, cu satele Ferendia, Lățunaș și Clopodia, este și ea afectată de ape, dar, pentru moment, nu a fost necesară evacuarea populației. În zona Șipet – Folea s-au înregistrat mai multe solicitări pentru evacuarea apei din locuințele oamenilor. La Gherman, pârâul Semița a ieșit din albie, inundând 15 gospodării. În zonă a fost trimisă o pompă de capacitate mărită de la Centrul regional și transfrontalier pentru prevenirea și intervenția în caz de inundații. Utilajul deservit tot cadrele ISU Timiș are o capacitate de refulare a apei de aproximativ 10 ori mai mare decât pompele pompierilor militari, evacuând aproximativ 17.000 l apă/minut.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook