Plantația de 110.000 de sălcii energetice a Primăriei Timișoara n-a supraviețuit iernii, așa că va trebui refăcută. De această dată, pe cheltuiala firmei care a recomandat plantarea butașilor pe un ger de crăpau pietrele. Sălciile energetice ar trebui să producă bani, dar momentan nu e cazul.
În decembrie 2013, primarul Nicolae Robu anunţa că o plantație de opt hectare de sălcii energetice e pe cale să apară la marginea Timișoarei, în cartierul Ciarda Roșie. „Am plantat circa 110.000 de sălcii energetice. Salcia energetică este o plantă care creşte foarte repede, atinge dimensiuni impresionante şi, la o suprafaţă de opt hectare, poate asigura producerea a 240 de tone de biomasă pe an”, spunea Robu. Plantația, al cărei cost era de circa 67.000 lei, ar fi urmat să asigure și „oxigenarea” zonei. Prima recoltare urma să se facă după al doilea an de la plantare, pentru ca în al treilea salcia să ajungă la maturitate. „Din al treilea an rămânem pe plus, având în vedere că în primii doi ani vor fi și lucrări de întreținere – tratamente fitosanitare care sunt necesare, ierbicidări, fertilizări. (…) Vreme de 25 de ani nu vor mai fi făcute niciun fel de alte lucrări pe acest teren, doar se va valorifica salcia existentă”, explica Adrian Bere, șeful Direcției de Mediu.
La mai bine de jumătate de an de atunci, plantația de sălcii practic nu există! Într-o mare de buruieni, arborii nu se văd, semn că plantarea în miez de iarnă n-a fost cea mai bună idee. „Am constatat că parte din sălcii au înghețat. Având garanție pentru aceste lucrări, am solicitat o deplasare la fața locului a societății care a realizat acea plantație și care acum va reface suprafața respectivă. Le-am plantat în iarnă, pentru că asta a fost recomandarea producătorului și am respectat exact ceea ce a zis. Așa ne-a recomandat, plantarea din iarnă. Celelalte plantări, din alte locații, au fost făcute primăvara și am observat că nu-au fost probleme, motiv pentru care firma își asumă responsabilitatea”, susține Adrian Bere.
Firma Rebina Agrar urmează acum să replanteze butașii, dar nu se știe exact câți. „Tratamentele recomandate s-au făcut, urmează acum să plivim, iar ulterior, unde se constată că nu au răsărit toate acele sălcii, se vor replanta pe cheltuiala celor care au asigurat materialul. PMT nu mai alocă fonduri, totul se face pe cheltuiala societății care a realizat plantația. Tratamentele tot acea firmă le-a făcut, dar, din ceea ce se vede la fața locului, nu este efectul scontat, motiv pentru care există obligativitatea de a face replantări”, mai spune directorul Direcției de Mediu a PMT. Conform acestuia, sălciile urmează să fie replantate în perioada imediat următoare. Cum vor trece acestea peste vară rămâne de văzut. Peste iarnă s-a demonstrat deja.
Invalid Displayed Gallery
Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma…
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…
Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…
Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…
Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul…
Noua senzaţie a tenisului românesc, timişoreanca Anca Todoni, şi-a respectat statutul de favorită 12 a…