Veste proasta pentru Robu: Primariile care taie aiurea copaci pot fi amendate cu 70.000 de lei!

Contestatarii tăierilor de arbori din Timișoara primesc un sprijin din partea Prefecturii Timiș. De fapt, este vorba despre modificarea legii care privește administrarea spațiilor verzi din localități, care nu mai permite tăierea de copaci fără aviz explicit de la agenţiile judeţene pentru protecţia mediului. Săptămâna trecută, primarul Nicolae Robu anunța că, în mandatul său, au fost platați aproape 3.700 de copaci, de 30 ori mai mulți decât au fost tăiați.

Din această lună, toate instituțiile publice vor avea nevoie de avize pentru a mai tăia arbori. Legea 24/2007 a fost completată printr-un nou act normativ, care spune, negru pe alb, că „deciziile luate la nivelul administraţiilor publice locale de tăiere a arborilor sănătoşi din spaţiile verzi (…) aflate pe terenurile din zonele urbane, se pun în aplicare numai după obţinerea avizului emis de agenţiile judeţene pentru protecţia mediului”. Prefectul Eugen Dogariu a declarat că urmează controale în tot județul, pentru a limitarea tăierilor ilegale de copaci. „În ultima perioadă au existat discuţii aprinse cu privire la tăierile de pomi din Timişoara, în special acolo unde au loc lucrări ale Primăriei Timişoara. (…) Din luna iulie, deciziile luate la nivelul administraţiei publice locale privind tăierile de arbori sănătoşi se pun în aplicare numai după obţinerea avizului agenţiei judeţene pentru protecţia mediului”, a declarat Dogariu. Odată cu noile prevederi au crescut și amenzile. Astfel, în cazul persoanelor fizice care se apucă de tăiat copaci fără autorizație, amenzile sunt cuprinse între 20.000 și 40.000 lei. Persoanele juridice, inclusiv primăriile, vor putea primi amenzi cuprinse între 40.000 și 70.000 lei.

Mai mulți timișoreni au contestat, cel puțin în ultimul an și jumătate, felul în care primăria decide să taie copacii în diverse zone ale orașului, acuzându-l chiar pe Nicolae Robu de „genocid verde”. Primarul însă a susținut întotdeauna că au fost puși la pământ doar arborii bolnavi și și-a susținut teoria într-un mod foarte… original. „Copacii trebuie sa fie acolo unde le e locul, nu acolo unde au crescut spontan, iar alții au fost plantați fără noimă. Alți copaci sunt efectiv ieșiți din durata lor de viață. Sunt putrezi pe dinăuntru și trebuie tăiați. Din păcate, nu avem o evidență foarte clară să știm fiecare copac când a fost plantat. Evident că se iese din medie, ca la orice vietăți, inclusiv la oameni. Unii copaci sunt mai uzați, alții sunt în stare mai bună, dar media este respectată”, declara Robu, în noiembrie 2013. În iulie 2014, edilul nota, pe Facebook, că în mandatul său au fost plantați fix 3.672 arbori. „Altfel spus, am plantat 30 de copaci, pentru fiecare copac taiat ! Bun raport, nu?!”, conchidea Robu. Mai trebuie spus că prevederile Legii 88/2014 nu includ tăierile de sălcii sau plopi.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

13 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

13 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

14 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

14 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

15 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

18 ore ago