Liberalii din Timișoara s-au înghesuit să-l omagieze pe I. C. Brătianu, la 150 de ani de la nașterea acestuia. Dar nu împreună, ci pe bucăți: întâi au venit PNL-iștii, apoi, un ceas mai târziu, liberal-reformatorii. Primii au lăsat și un „cub” de reclamă, parcă pentru a le reaminti foștilor lor colegi de unde au plecat. Nici unii, nici alții nu s-au sinchisit însă să adune cioburile de la sticlele de bere care tronau chiar în fața bustului.
Comemorarea în sine nu a fost la fel de spectaculoasă precum „circul” creat în jurul evenimentului. PLR-iștii lui Tăriceanu au anunțat că vor veni la ora 11, dar, spre surprinderea lor, PNL-iștii le-au luat-o înainte cu o oră. La locul faptei, reprezentanții Partidului Național Liberal nu au venit cu mâna goală, au adus flori… și un cub mare PNL pe care apar sigla partidului și portretul lui Brătianu. „Sunt 150 de ani de la nașterea unei personalități majore a secolului trecut… pentru PNL unul dintre liderii importanți, pentru România unul dintre oamenii de stat de primă mărime. (…) Este unul dintre părinții Partidului Național Liberal, unul dintre oamenii care au reprezentat pentru acest partid cea mai bună și cea mai prolifică perioadă pentru istoria sa. O perioadă la care privim cu recunoștință și pe care încercăm să o recreăm în PNL, singurul partid liberal de pe scena politică”, a declarat președintele PNL Timișoara, Dan Diaconu. Întrebat de ce a fost montat tocmai acum acel cub, Diaconu a spus că, de fapt, totul este „pentru cetățeni, pentru oamenii care trec pe aici și care trebuie să își aducă aminte ce înseamnă Brătianu și ce elemente din istoria politică se leagă de acest nume”.
Dacă Diaconu a plecat destul de repede, alți liberali, printre care și consilierul lui Nicolae Robu, Marian Vasile, au ales să se converseze în fața monumentului până când au început să apară primii „cetățeni”, adică senatorul Petru Ehegartner și oamenii săi. Liberalii și reformatorii s-au salutat, dar nu au stat la discuții. Ehegartner a văzut imediat „cubul” și a tras concluzia: „Înaintea urmașilor Brătienilor, pe aici au trecut urmașii lui Traian. Pavoazarea acestui monument simbol pentru Timișoara este un act de lipsă de respect, pentru o valoare care a intrat în panteonul personalităților europene. O personalitate care a stat la masa negocierilor europene, apărând interesele naționale așa cum puțini alți bărbați au făcut-o în acea perioadă, Ion I. C Brătianu reprezintă pentru națiunea română un element central, esențial pentru ceea ce a reprezentat perioada monarhiei în cei 83 de ani de existență”. Senatorul a ținut și un moment de reculegere în memoria lui Dinu Patriciu și a citit un paragraf din cartea scrisă de acesta și de Horia Rusu, „Capitalismul românesc. Un proiect”. Ehegartner avea subliniate, cu marker verde fosforescent, mai multe pasaje din volum, semn că l-a citit intensiv. El a vrut să știe dacă și Constantin Ostaficiuc a depus flori la bustul lui Brătianu și, aflând că nu, a comentat în stil propriu: „Mi se părea firesc să văd reprezentanți din tot spectrul marelui Partid Național Liberal”. Din suita lui Ehegartner au făcut parte, printre alții, și Dan Bara sau Iulian Angheluș, fostul șef de cabinet al deputatului PNL Horia Cristian.
Invalid Displayed Gallery
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…