Categories: Administratie

Spatiile verzi din Timisoara ar putea ajunge, fara licitatie, exclusiv la Horticultura

Primăria ar putea renunța la contractele pentru întreținerea spațiilor verzi sau a drumurilor, încheiate cu terțe firme. În plenul de vineri s-a votat în favoarea realizării unui studiu care să stabilească dacă n-ar fi mai avantajoasă încredințarea, prin delegare, a acestor servicii către propriii operatori. Prima vizată, Horticultura SA, care s-ar putea ocupa de toate spațiile verzi din oraș sau le-ar putea… subcontracta! În prima fază, societatea CL va primi contractele care expiră în următoarele două luni.

Contractele cu firmele care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi și a locurilor de joacă din Timișoara expiră la începutul toamnei, iar primăria ar trebui, teoretic, să organizeze o nouă licitație. Practic însă, aceste servicii ar putea reveni direct la Horticultura SA, societate a CL. Primarul Nicolae Robu susține că o astfel de decizie este recomandată și de Curtea de Conturi. „Curtea de Conturi chiar a avut dreptate. În primărie dintotdeauna s-a greșit în privința spațiilor verz, a întreținerii drumurilor și așa mai departe, pentru că înainte de a se decide că aceste servicii se fac cu firme contractate prin licitație publică, ar fi fost nevoie să se ia o decizie în CL, între două alternative: aceasta, ca serviciile să fie prestate cu operatori contractacți prin licitație deschisă sau să fie efectuate prin delegare de administrare către operatori proprii”, a declarat edilul.

Conform primarului, legea permite delegarea acestor servicii către propriii operatori, fără limită de sumă. „Acest lucru se pare că nu l-a știut nimeni în primărie, până când nu a apărut constatarea Curții de Conturi. Noi ne-am conformat solicitării CC, de a ne pregăti să luăm acea decizie. Vom plăti un studiu tehnico-economic către un operator independent de specialitate și apoi, pe baza acelui studiu, CL va da un vot ce vom face de acum înainte: licităm lucrările de întreținere a spațiilor verzi către diverși operatori, prin licitații la care poate participa inclusiv operatorul primăriei, sau delegăm administrarea către operatorul primăriei, care este societatea Horticultura. Opțiunea mea personală ar fi pentru delegarea administrării către Horticultura, iar la drumuri, către SDM. Consiliul local va trebui să voteze, iar votul trebuie dat pe bază de studiu tehnico-economic făcut de specialiști”, explică Nicolae Robu.

Interesant este însă altceva: „operatorii primăriei au dreptul de a subcontracta lucrările”, după cum susține Robu. Primarul s-a declarat extrem de mulțumit de prestația Horticultura. Aceasta gestionează zona 0 a orașului, unde „munca este mult mai delicată și necesită mult mai multă manoperă”. Întrebat în plen dacă dorește și poate să administreze toate spațiile verzi din Timișoara, Andrei Drăgilă, directorul Horticultura, a fost categoric: „Dați-mi voie să vă explic situația exactă. Până în 2002, asta am făcut. Societatea are puterea și economică, și fizică, avem peste 248 de angajați și consider că avem baza materială de producție prin care putem să întreținem spatiile verzi din Timișoara”. În prezent, primăria are contract pentru întreținerea parcurilor cu SC Rogera, iar pentru defrișări și tăieri de arbori, cu Tradecomia. Ambele firme au legături apropiate cu liberalii. Până una-alta, consilierii locali au votat și „atribuirea directă către Horticultura SA (…) a gestiunii serviciilor de administrare a domeniului public și privat pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi, parcurilor, locurilor de joacă (…) începând cu data încheierii acordurilor-cadru încheiate de municipiul Timișoara pentru aceste servicii”. Ultimul contract din această categorie cu o firmă terță expiră la începutul lui octombrie.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

12 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

13 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

18 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

19 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

19 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

20 de ore ago