Spatiile verzi din Timisoara ar putea ajunge, fara licitatie, exclusiv la Horticultura

Primăria ar putea renunța la contractele pentru întreținerea spațiilor verzi sau a drumurilor, încheiate cu terțe firme. În plenul de vineri s-a votat în favoarea realizării unui studiu care să stabilească dacă n-ar fi mai avantajoasă încredințarea, prin delegare, a acestor servicii către propriii operatori. Prima vizată, Horticultura SA, care s-ar putea ocupa de toate spațiile verzi din oraș sau le-ar putea… subcontracta! În prima fază, societatea CL va primi contractele care expiră în următoarele două luni.

copaci

Contractele cu firmele care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi și a locurilor de joacă din Timișoara expiră la începutul toamnei, iar primăria ar trebui, teoretic, să organizeze o nouă licitație. Practic însă, aceste servicii ar putea reveni direct la Horticultura SA, societate a CL. Primarul Nicolae Robu susține că o astfel de decizie este recomandată și de Curtea de Conturi. „Curtea de Conturi chiar a avut dreptate. În primărie dintotdeauna s-a greșit în privința spațiilor verz, a întreținerii drumurilor și așa mai departe, pentru că înainte de a se decide că aceste servicii se fac cu firme contractate prin licitație publică, ar fi fost nevoie să se ia o decizie în CL, între două alternative: aceasta, ca serviciile să fie prestate cu operatori contractacți prin licitație deschisă sau să fie efectuate prin delegare de administrare către operatori proprii”, a declarat edilul.

Conform primarului, legea permite delegarea acestor servicii către propriii operatori, fără limită de sumă. „Acest lucru se pare că nu l-a știut nimeni în primărie, până când nu a apărut constatarea Curții de Conturi. Noi ne-am conformat solicitării CC, de a ne pregăti să luăm acea decizie. Vom plăti un studiu tehnico-economic către un operator independent de specialitate și apoi, pe baza acelui studiu, CL va da un vot ce vom face de acum înainte: licităm lucrările de întreținere a spațiilor verzi către diverși operatori, prin licitații la care poate participa inclusiv operatorul primăriei, sau delegăm administrarea către operatorul primăriei, care este societatea Horticultura. Opțiunea mea personală ar fi pentru delegarea administrării către Horticultura, iar la drumuri, către SDM. Consiliul local va trebui să voteze, iar votul trebuie dat pe bază de studiu tehnico-economic făcut de specialiști”, explică Nicolae Robu.

Interesant este însă altceva: „operatorii primăriei au dreptul de a subcontracta lucrările”, după cum susține Robu. Primarul s-a declarat extrem de mulțumit de prestația Horticultura. Aceasta gestionează zona 0 a orașului, unde „munca este mult mai delicată și necesită mult mai multă manoperă”. Întrebat în plen dacă dorește și poate să administreze toate spațiile verzi din Timișoara, Andrei Drăgilă, directorul Horticultura, a fost categoric: „Dați-mi voie să vă explic situația exactă. Până în 2002, asta am făcut. Societatea are puterea și economică, și fizică, avem peste 248 de angajați și consider că avem baza materială de producție prin care putem să întreținem spatiile verzi din Timișoara”. În prezent, primăria are contract pentru întreținerea parcurilor cu SC Rogera, iar pentru defrișări și tăieri de arbori, cu Tradecomia. Ambele firme au legături apropiate cu liberalii. Până una-alta, consilierii locali au votat și „atribuirea directă către Horticultura SA (…) a gestiunii serviciilor de administrare a domeniului public și privat pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi, parcurilor, locurilor de joacă (…) începând cu data încheierii acordurilor-cadru încheiate de municipiul Timișoara pentru aceste servicii”. Ultimul contract din această categorie cu o firmă terță expiră la începutul lui octombrie.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

brutarul a spus: (august 4th, 2014 at 08:56 )

robul asta chiar vrea la brutoriieee! vai cum ar arata cu latele dupa el prin faina, prag sau sub dusurile comune si jucand fotbal cu jiji!

Bobby a spus: (august 4th, 2014 at 10:57 )

Cu aceasta ocazie se „devoaleaza” afacerile facute de acest personaj grotesc si caraghios, Nicolae Robu. A adus in orasul Timisoara sa se ocupe de spatiiel verzi o firma de deratizare din Bucuresti, Tradecomia SRL, care nici macar experienta in domeniu nu are. Au dat un tun de 40 000 de euro in Timisoara (bani impartiti, probabil, intre Busoiul respectiv, Robu si altii) iar in oras se vede cu ochiul liber masacrul creat in spatiile verzi si copaci, taiati fara discernamant, fara nicio noima, cu coronamentul distrus. De malurile begai se ocupa o alta firma „favorita”, dar din Arad, adusa tot de Robu. Cacanare, mai ai 2 ani de mandat si zbori de la Primarie. Dar poate ca pana atunci vei fi deferit justitiei.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

aeroportul-timisoara-700x280-01

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

luptatori Heracle

Luptătorii de la Heracle Timişoara, în competiţie la Zagreb

Un nou examen european pentru luptătorii de greco-romane de la Heracle Timişoara. Elevii antrenorului Roman Zgardan vor participa sâmbătă la o competiţie organizată la Zagreb de federaţia de profil din Croaţia. Pe saltea se vor afla cadeţi (născuţi în perioada 2003-2005) şi sportivi sub 15 ani (născuţi în anii 2006-2007).
Citeşte tot articolul Citeste articolul Luptătorii de la Heracle Timişoara, în competiţie la Zagreb
iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social