Categories: Primăria Timişoara

Primaria ar putea ajuta chiriasii ANL sa cumpere locuintele

Primăria Timișoara ar putea acorda chiriașilor ANL un credit în genul celor acordate proprietarilor de clădiri istorice, care vor să le renoveze. Ideea este sprijinită atât de primarul Nicolae Robu, cât și de „vicele” Traian Stoia, însă cu o singură condiție: să existe cadrul legal pentru așa ceva. Totul a pornit de la o solicitare a unui chiriaș cu venituri prea mici.

Unul dintre chiriașii din blocurile ANL de pe strada Miloia i-a scris viceprimarului Traian Stoia, prezentându-i o situație cu care se confruntă mulți dintre vecinii săi. Omul are doar 800 de lei salariu, astfel că nu-și poate permite să ia un credit ca să cumpere locuința. „Nu poate să plătească avansul de 15% din valoarea locuinţei. Nu poate să ia credit şi să cumpere garsoniera. El spune că sunt mai mulţi în această situaţie şi probabil că ar fi foarte bine să îi invităm să discutăm şi, ceea ce nu rezultă din textul petiţiei, să vedem dacă există vreo soluţie ca oamenii să îşi poată cumpăra casa în condiţiile legii şi cu sprijinul primăriei”, a declarat Stoia.

Acesta susține ideea acordării unor împrumuturi, în genul celor pentru proprietarii de clădiri istorice, care, pentru a reabilita imobilele, pot beneficia, practic, de un credit de la primărie, rambursabil în zece ani. „E o chestie prin care ai ajuta un număr de oameni să devină proprietari şi să devină mult mai responsabili de spaţiile pe care le gestionează. (…) Vom discuta în interiorul conducerii primăriei, voi propune să căutăm o soluţie, prin specialiştii care există în aparatul primăriei. Primăria ar putea acorda un sprijin pe baza unei hotărâre de consiliu local. Trebuie discutat şi cu juriştii, trebuie părerea lui Ioan Cojocari”, a mai spus Stoia. De această data, primarul Nicolae Robu pare de acord cu ideea colegului său. Are însă o condiție esențială. „Nu ştiu dacă avem bază legală. Ne vom informa şi, dacă aceasta există, asigur că aş avea deschiderea să venim în ajutorul tinerilor, mai ales să le facilităm cumpărarea acestor locuinţe. Dacă există suport legal, susţin un astfel de demers”, a declarat Robu. Conform Legii 152/1998, locuinţele ANL închiriate tinerilor de până la 35 de ani pot fi vândute titularilor de contract, după un an de închiriere neîntreruptă. Din această vară, o ordonanță de urgență oferă oamenilor posibilitate să cumpere în rate, cu achitarea unui avans de cel puțin 15%.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

5 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

6 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

6 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

8 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

8 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

9 ore ago