Categories: Timp liber

Buziasul, luat cu asalt: Festivalul Papricasului, la cea mai buna editie / FOTO

Cel mai bun papricas a fost preparat, în acest an, de bucătarii de la Satu Mare. Așa a decis juriul Festivalului Papricașului, unde mii de oameni au stat răbdători la rând pentru o farfurie aburindă. Buziașul a fost luat cu asalt duminică de pofticioși, iar găsirea unui loc de parcare a fost o adevărată aventură.

Timișenii iubesc festivalurile, iar dacă acestea au în centru delicatesele, e cu atât mai bine. Buziașul a prins viață la acest sfârșit de săptămână, când a avut loc cea de-a șasea ediție a Festivalului Papricașului și Vinului, organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Zonei Buziaș. Mii de oameni au venit în parcul din centrul stațiunii, atrași de mirosurile îmbietoare care pluteau din ceaunele puse la foc mocnit. Bucătarii n-au prididit cu munca, iar grătarele cu mititei, fleici și pește au sfârâit întruna, spre bucuria celor care n-au avut răbdare până s-a făcut papricașul și au vrut neapărat să guste ceva. După câteva ore de fiert la foc mic și o mulțime de întrebări din partea pofticioșilor, bucătarii au dat startul la vânzare. Nu înainte însă de a primi vizita juriului care a avut sarcina deloc ușoară de a desemna cel mai bun papricaș.

Au fost în concurs 48 de ceaune. În total, am avut 57 de ceaune, dar au fost și unele sarmale sau cu fasole, care nu au intrat în concurs. Participanții au fost din Satu Mare, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, dar și din Szeged. Premiul întâi l-a câștigat o echipă din Satu Mare, cu un gulaș extraordinar de vită, locul al doilea a revenit unei echipe din Arad, iar pe locul al treilea a fost o echipă din Timișoara. Au fost și două premii speciale, Premiul Inimii, pentru echipa de bucătari de la Penitenciarul Timișoara și pentru echipa de Szeged. Am avut papricașuri de la capră, la batal, noacină, cum se spune în Banatul de munte, de pui, de cerb lopătar, mistreț, căprior. Au fost, de asemenea, papricașuri cu varză, așa-numitul gulaș secuiesc”, spune Sorin Munteanu, directorul Stațiunii Buziaș. Diferența e uriașă față de prima ediție. „Am avut atunci 11 ceaune, cu trei participanți la vânzare. În 20 de minute n-a mai fost niciun fel de mâncare, era lumea disperată… noi nu ne-am așteptat la o prezență așa de mare la prima ediție”, își amintește Munteanu. Acesta estimează că, sâmbătă și duminică, Festivalul Papricașului a atras peste 12.000 de vizitatori. O porție de papricaș a costat între 10 și 15 lei, una dintre cele mai apetisante oferte fiind cea de papricaș în „castronel” de pâine.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

6 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

7 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

8 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

12 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

13 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

13 ore ago