Cel mai bun papricas a fost preparat, în acest an, de bucătarii de la Satu Mare. Așa a decis juriul Festivalului Papricașului, unde mii de oameni au stat răbdători la rând pentru o farfurie aburindă. Buziașul a fost luat cu asalt duminică de pofticioși, iar găsirea unui loc de parcare a fost o adevărată aventură.
Timișenii iubesc festivalurile, iar dacă acestea au în centru delicatesele, e cu atât mai bine. Buziașul a prins viață la acest sfârșit de săptămână, când a avut loc cea de-a șasea ediție a Festivalului Papricașului și Vinului, organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Zonei Buziaș. Mii de oameni au venit în parcul din centrul stațiunii, atrași de mirosurile îmbietoare care pluteau din ceaunele puse la foc mocnit. Bucătarii n-au prididit cu munca, iar grătarele cu mititei, fleici și pește au sfârâit întruna, spre bucuria celor care n-au avut răbdare până s-a făcut papricașul și au vrut neapărat să guste ceva. După câteva ore de fiert la foc mic și o mulțime de întrebări din partea pofticioșilor, bucătarii au dat startul la vânzare. Nu înainte însă de a primi vizita juriului care a avut sarcina deloc ușoară de a desemna cel mai bun papricaș.
„Au fost în concurs 48 de ceaune. În total, am avut 57 de ceaune, dar au fost și unele sarmale sau cu fasole, care nu au intrat în concurs. Participanții au fost din Satu Mare, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, dar și din Szeged. Premiul întâi l-a câștigat o echipă din Satu Mare, cu un gulaș extraordinar de vită, locul al doilea a revenit unei echipe din Arad, iar pe locul al treilea a fost o echipă din Timișoara. Au fost și două premii speciale, Premiul Inimii, pentru echipa de bucătari de la Penitenciarul Timișoara și pentru echipa de Szeged. Am avut papricașuri de la capră, la batal, noacină, cum se spune în Banatul de munte, de pui, de cerb lopătar, mistreț, căprior. Au fost, de asemenea, papricașuri cu varză, așa-numitul gulaș secuiesc”, spune Sorin Munteanu, directorul Stațiunii Buziaș. Diferența e uriașă față de prima ediție. „Am avut atunci 11 ceaune, cu trei participanți la vânzare. În 20 de minute n-a mai fost niciun fel de mâncare, era lumea disperată… noi nu ne-am așteptat la o prezență așa de mare la prima ediție”, își amintește Munteanu. Acesta estimează că, sâmbătă și duminică, Festivalul Papricașului a atras peste 12.000 de vizitatori. O porție de papricaș a costat între 10 și 15 lei, una dintre cele mai apetisante oferte fiind cea de papricaș în „castronel” de pâine.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook