Categories: Zâmbete amare

Hrebenciucul (sau cum poate fi utilizat Ilie Sarbu)

Motto: „Acum să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap”

Viorel Hrebenciuc este urmărit penal într-un al treilea dosar de corupție. Procurorii DNA cer arestarea lui. Cine ar fi crezut, în urmă cu câțiva ani – fie 20, 15, zece sau cinci – că se va ajunge ca ditamai Viorel Hrebenciuc să fie atât de aproape de poarta închisorii? Să-i sune cătușele la urechi! Fiindcă dintotdeauna s-a crezut că Hrebenciuc este intangibil, mai mult chiar și decât Adrian Năstase. Președinții PSD vin și pleacă, Hrebenciuc rămâne. Înainte de-a ajunge pe mâna procurorilor, Năstase era desființat de propriul partid. Mircea Geoană a ajuns un biet măscărici. Însă Hrebenciuc e tot acolo, trăgând sforile. Deși nu în prima linie, el era unul dintre cei mai puternici oameni din partid. Întotdeauna mizează pe cartea câștigătoare. Sau măsluiește cărțile pentru a-i ieși cartea. Considerat cel mai mare combinator din politica românească, a făcut și a destrămat alianțe și guverne. Făcea tot timpul parte din echipa de negociere a PSD cu alte partide. Fiindcă Hrebenciuc este chintesența PSD, încă de pe vremea când acest partid se numea FDSN.

Încă de la începutul anilor 90, pe când era secretar general al Guvernului Văcăroiu, Hrebenciuc a intrat în folclor. În folclorul legat de corupția și traficul de influență din România. A ajuns personaj de bancuri: „Care este unitatea de măsură a corupției? Hrebenciucul”; „Cum se spune Viorel Hrebenciuc în maghiară? Verestoy Attila”. Cu toate acestea, n-a ajuns niciodată în fața Justiției. S-a spus și se spune despre el că e foarte inteligent, jovial, că are memorie de elefant. Calități care l-au ajutat să joace oamenii pe degete. Nu era potlogărie de carte să nu aibă cunoștință Hrebenciuc. Și-a întins tentaculele și în fotbal (Steaua), ba chiar în presă, fiind acționar pe vremuri la „Adevărul”. A fost indiscutabil tot timpul unul dintre cei mai influenți oameni din partid, dacă nu cel mai influent. Știe despre toți PSD-iștii și ce au supt de la țâța mamei.

Și tocmai din această cauză, o eventuală debarcare după gratii provoacă fiori în PSD. Combinator și sforar, cine știe ce poate să negocieze cu procurorii pentru a-și salva pielea? Deja a tras un semnal de alarmă vizavi de ce-i poate pielea. Astfel, după doar două zile de la începerea urmăririi penale pe numele lui, l-a tras pe Dan Șova într-o discuția halucinantă. (Bine, probabil nici nu i-a fost foarte greu, având în vedere câtă inteligență are Șova!). În care se vede cum în PSD se negociază legi contra sprijin la alegeri în partid. O discuție care arată cât putregai poate exista în partidul de guvernământ. Este de prisos să spun că și guvernul din Botswana cădea în urma unor astfel de discuții.

După izbucnirea scandalului, mulți PSD-iști încearcă din răsputeri să reducă importanța lui Hrebenciu în partid. M-aș opri însă la o scurtă intervenție a acestuia pentru a demonstra contrariul: „Acum să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap”. Dincolo de expresia de interlop, altceva merită analizat aici. Pe Ilie Sârbu, un alt om extrem de influent în PSD, Hrebenciuc nu-l roagă un anumit lucru. Hrebenciuc nu spune că o să discute cu el. Pur și simplu, îl folosește. Așa cum ai folosi un aparat de ras, o foarfecă, o mașină de tuns iarba sau un… călcător de căpățâni de oameni.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

3 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

3 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

3 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

4 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

5 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

5 ore ago