Categories: Primăria Timişoara

Mai avem nevoie si de iarba… taiata! Horticultura nu vrea preturi mai mici, Robu nu cedeaza

Spațiile verzi din Timișoara depind acum exclusiv de bunăvoința SC Horticultura, operatorul primăriei, care însă nu vrea să semneze un contract, fie el și temporar, pe alte tarife decât cele proprii. Andrei Drăgilă și Nicolae Robu s-au contrat în plen, primarul spunându-i șefului de la Horticultura că în România nu au cum să existe tarife standard la… tunsul ierbii!

Fără contracte de întreținere pentru spațiile verzi, primăria vrea să le încredințeze, temporar, propriei societăți Horticultura. Toate bune și frumoase, numai că aceasta nu vrea să le preia la tarifele stabilite în vechile contracte. Horticultura a înaintat CL o adresă anunțând că nu poate presta lucrările la prețurile propuse, pentru că nu și-ar putea acoperi costurile. Primarul Nicolae Robu nici nu vrea să audă. „Nu o să semnez niciodată pentru vreo atribuire directă a unor asemenea servicii la alte prețuri decât cele de la licitație (…) Vă veți pronunța prin vot dacă doriți să vă asumați răspunderea de a plăti mai mult decât s-a plătit până acum. Am un mesaj pentru directorul Andrei Drăgilă: să pună accent pe creșterea productivității muncii și pentru alt tip de operații decât cele speciale. A pierdut licitațiile pe toate celelalte sectoare”, le-a spus edilul consilierilor.

Șeful Horticultura a încercat să explice în plen de ce nu poate lucra la tarife mai mici, deși, în luna august, se arăta dispus să preia întreținerea spațiilor verzi din tot orașul. „Respect cu sfințenie hotărârea consiliului local, dar am spus că pentru zona centrală sunt de acord și am semnat în 2 octombrie contractul pentru atribuire directă. Sunt alte tarife, eu nu vreau să dau în nimeni (…) dar peste o lună sau două vine Curtea de Conturi și mă întreabă când am fost neserios, când am aplicat tarifele pe un an sau când am avut alt tarif?”, a spus Drăgilă. El a susținut că respectă normele, deși unele dintre acestea au fost stabilite acum mai bine de 40 de ani.

Ideea l-a enervat pe primarul Robu. „Suntem în capitalism de 25 de ani de-a binelea, nu doar pretindem. Nu aveți nicio șansă la vreo licitație în economia de piață, spunând că fixați prețurile după normative din 1981 (…) Lumea e interesată de prețurile pe care le oferiți la o licitație în mediu competițional (…) Nu există prețuri reglementate în Romînia la tunsul ierbii, nici n-ar trebui să fie pomenite undeva, suntem ridicoli, noi vorbim de nomenclator la tuns iarba adoptat in 1971”, i-a replicat edilul. Degeaba a încercat Drăgilă să explice că, în societate, productivitatea este la cote maxime, iar din cei 243 de angajați, 233 sunt muncitori. Degeba a înșirat directorul Horticultura dotările firmei, cu tot cu trimmere și cositoare, sau faptul că, la stabilirea tarifelor, a pus un profit de 10% și un procent identic de cheltuieli indirecte. În final, n-a reușit decât să se enerveze și el, astfel că discuțiile au rămas în coadă de pește.

O soluție ar putea veni de la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achiziţiilor Publice, care să spună clar dacă primăria poate atribui prin încredințare directă orice fel de serviciu către propria societate. Primarul Nicolae Robu susține că, în urma unui control al Curții de Conturi, această instituție a constatat că municipalitatea a încălcat legea ani de zile, deoarece ar fi putut să nu mai facă licitații pentru anumite servicii. Contrazis de consilierul PSD Dan Idolu, se va aștepta acum un răspuns de la ANRMAP. „Situația este delicată, trebuie să respectăm legea. Trebuie să decidă CL dacă se va face atribuire directă către Horticultura sau se va face licitație. Acum nu e nimic de făcut, rămâne la bunăvoința Horticultura să facă anumite intervenții de urgentă acolo unde nu are contract. Nu vreau să semnez niciun contract la prețuri mai mari decât cele cu care s-a lucrat până în prezent”, a spus primarul. Altfel spus, tot de trimmerele lui Drăgilă depindem, dacă vrem să nu ne transformăm în junglă…

Citiți și: Spațiile verzi din Timișoara ar putea ajunge, fără licitație, exclusiv la Horticultura!

Citiți și: Parcurile din Timișoara, ale nimănui! Horticultura nu vrea să lucreze la tarife mici

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…

29 de minute ago

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

4 ore ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

4 ore ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren/UPDATE

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

5 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

5 ore ago

Sâmbăta viitoare se deschide Târgul de Crăciun de la Timișoara

Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…

6 ore ago