Categories: Primăria Timişoara

Noua Piata Sf. Gheorghe prinde forma: se contureaza amfiteatrul / FOTO

După luni întregi în care nu s-a întâmplat nimic, lucrările din Piața Sf. Gheorghe au fost reluate. De câteva zile au fost turnate primele trepte ale viitorului amfiteatru și, conform reprezentanților primăriei, șantierul se desfășoară acum conform graficului.

Peste vară, în Piața Sf. Gheorghe au început să crească ierburile printre ruinele scoase la lumină de arheologi. Lucrările în zonă au stagnat timp de mai multe săptămâni, însă au fost reluate odată cu venirea toamnei. De câteva zile, în piață au fost turnate niște trepte, în partea dinspre strada Carusso. „Fac parte din amfiteatrul care va fi amenajat în Piața Sf. Gheorghe. Urmează să fie placate cu aceeași cărămidă clincherizată. Ele fac parte din amenajarea pieței, iar lucrările se desfășoară acum conform proiectului”, spune Alina Pintilie, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Piața Sf. Gheorghe este cea mai mică din ansamblul celor trei piețe din zona Cetate, alături de Libertății și Unirii. „Era un spațiu triunghiular, datorită prezenței bisericii baroce construite la jumătatea secolului al XVIII. Forma cunoscută a pieței era de fapt un spațiu rectangular, de tip buzunar, unde exista un spațiu verde, marcat de prezenta statuii Sf. Gheorghe. Prin noul proiect am propus extinderea limitelor pieței (…) Am ajuns la concluzia că dintre lucrurile descoperite merită să fie integrate în amenajarea ce urmează să fie făcută doar zidurile bisericii iezuite și fragmentele descoperite ale vechii moschei”, spunea, acum jumătate de an, arhitectul Radu Mihăilescu, autorul proiectului de reabilitare a pieței. Conform aceleiași surse, zidurile bisericii vor fi dezasamblate, tratate cu substanțe speciale și, ulterior, puse la loc. „Pentru fragmentele de zid austriac care rămân in situ urmează să fie impermeabilizați peretii verticali, cu produse special concepute pentru a închide porii. Capacul zidurilor se va prevedea cu mortar hidrologic, iar pentru fragmentele de zid ale moscheii, zidurile urmează să fie desfăcute și se refac tot într-un mortar, dar pe fundație de beton, pentru că în prezent nu au fundație. S-ar surpa dacă s-ar lăsa așa. Este un proces de restaurare și conservare, se ia cărămidă cu cărămidă”, a mai explicat arhitectul.

Invalid Displayed Gallery

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

12 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

15 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

15 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

16 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

16 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

16 ore ago