Categories: Primăria Timişoara

Noua Piata Sf. Gheorghe prinde forma: se contureaza amfiteatrul / FOTO

După luni întregi în care nu s-a întâmplat nimic, lucrările din Piața Sf. Gheorghe au fost reluate. De câteva zile au fost turnate primele trepte ale viitorului amfiteatru și, conform reprezentanților primăriei, șantierul se desfășoară acum conform graficului.

Peste vară, în Piața Sf. Gheorghe au început să crească ierburile printre ruinele scoase la lumină de arheologi. Lucrările în zonă au stagnat timp de mai multe săptămâni, însă au fost reluate odată cu venirea toamnei. De câteva zile, în piață au fost turnate niște trepte, în partea dinspre strada Carusso. „Fac parte din amfiteatrul care va fi amenajat în Piața Sf. Gheorghe. Urmează să fie placate cu aceeași cărămidă clincherizată. Ele fac parte din amenajarea pieței, iar lucrările se desfășoară acum conform proiectului”, spune Alina Pintilie, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Piața Sf. Gheorghe este cea mai mică din ansamblul celor trei piețe din zona Cetate, alături de Libertății și Unirii. „Era un spațiu triunghiular, datorită prezenței bisericii baroce construite la jumătatea secolului al XVIII. Forma cunoscută a pieței era de fapt un spațiu rectangular, de tip buzunar, unde exista un spațiu verde, marcat de prezenta statuii Sf. Gheorghe. Prin noul proiect am propus extinderea limitelor pieței (…) Am ajuns la concluzia că dintre lucrurile descoperite merită să fie integrate în amenajarea ce urmează să fie făcută doar zidurile bisericii iezuite și fragmentele descoperite ale vechii moschei”, spunea, acum jumătate de an, arhitectul Radu Mihăilescu, autorul proiectului de reabilitare a pieței. Conform aceleiași surse, zidurile bisericii vor fi dezasamblate, tratate cu substanțe speciale și, ulterior, puse la loc. „Pentru fragmentele de zid austriac care rămân in situ urmează să fie impermeabilizați peretii verticali, cu produse special concepute pentru a închide porii. Capacul zidurilor se va prevedea cu mortar hidrologic, iar pentru fragmentele de zid ale moscheii, zidurile urmează să fie desfăcute și se refac tot într-un mortar, dar pe fundație de beton, pentru că în prezent nu au fundație. S-ar surpa dacă s-ar lăsa așa. Este un proces de restaurare și conservare, se ia cărămidă cu cărămidă”, a mai explicat arhitectul.

Invalid Displayed Gallery

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

43 de minute ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

2 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

3 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

4 ore ago

Primele despărțiri la Dumbrăvița

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…

4 ore ago

Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…

4 ore ago