După luni întregi în care nu s-a întâmplat nimic, lucrările din Piața Sf. Gheorghe au fost reluate. De câteva zile au fost turnate primele trepte ale viitorului amfiteatru și, conform reprezentanților primăriei, șantierul se desfășoară acum conform graficului.
Peste vară, în Piața Sf. Gheorghe au început să crească ierburile printre ruinele scoase la lumină de arheologi. Lucrările în zonă au stagnat timp de mai multe săptămâni, însă au fost reluate odată cu venirea toamnei. De câteva zile, în piață au fost turnate niște trepte, în partea dinspre strada Carusso. „Fac parte din amfiteatrul care va fi amenajat în Piața Sf. Gheorghe. Urmează să fie placate cu aceeași cărămidă clincherizată. Ele fac parte din amenajarea pieței, iar lucrările se desfășoară acum conform proiectului”, spune Alina Pintilie, purtătorul de cuvânt al primăriei.
Piața Sf. Gheorghe este cea mai mică din ansamblul celor trei piețe din zona Cetate, alături de Libertății și Unirii. „Era un spațiu triunghiular, datorită prezenței bisericii baroce construite la jumătatea secolului al XVIII. Forma cunoscută a pieței era de fapt un spațiu rectangular, de tip buzunar, unde exista un spațiu verde, marcat de prezenta statuii Sf. Gheorghe. Prin noul proiect am propus extinderea limitelor pieței (…) Am ajuns la concluzia că dintre lucrurile descoperite merită să fie integrate în amenajarea ce urmează să fie făcută doar zidurile bisericii iezuite și fragmentele descoperite ale vechii moschei”, spunea, acum jumătate de an, arhitectul Radu Mihăilescu, autorul proiectului de reabilitare a pieței. Conform aceleiași surse, zidurile bisericii vor fi dezasamblate, tratate cu substanțe speciale și, ulterior, puse la loc. „Pentru fragmentele de zid austriac care rămân in situ urmează să fie impermeabilizați peretii verticali, cu produse special concepute pentru a închide porii. Capacul zidurilor se va prevedea cu mortar hidrologic, iar pentru fragmentele de zid ale moscheii, zidurile urmează să fie desfăcute și se refac tot într-un mortar, dar pe fundație de beton, pentru că în prezent nu au fundație. S-ar surpa dacă s-ar lăsa așa. Este un proces de restaurare și conservare, se ia cărămidă cu cărămidă”, a mai explicat arhitectul.
Invalid Displayed Gallery
Invalid Displayed Gallery
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 15.11.2024, unde se vor executa lucrări…
În urma unei coliziuni între două maşini, patru persoane cu vârste cuprinse între 68 şi…
În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și…
Primăria Timișoara se pregătește să își exercite dreptul de preempțiune pentru o parte dintr-un apartament…
Etapa a 12-a din Seria 9 a Ligii 3 a dus o mare surpriză, liderul…
ADID Timiș şi RETIM au făcut public programul de spălare a pubelelor destinate deșeurilor reziduale…