Cea de-a treia ediție a Festivalului Baroc stă să înceapă și să le readucă aminte timișorenilor vremurile de demult. Viața de zi cu zi a Cetăţii Timişoara şi a locuitorilor acesteia va putea fi retrăită, simbolic, timp de o săptămână. Nu va lipsi nici „cursa comorilor”.
Festivalul Baroc își propune să reînvie spiritul Timişoarei de altădată, un vechi oraş important al monarhiei dunărene şi al Europei Centrale, şi să readucă în memoria contemporanilor gloria „oraşului ideal” baroc din secolul al XVIII-lea. Evenimentul, organizat de Primăria Timişoara şi Asociaţia Festivalul Baroc, se va desfășura în perioada 13 – 19 octombrie. Aceasta include și data de 18 octombrie, devenită un moment de cotitură în istoria orașului. În 18 octombrie 1716, prinţul Eugeniu de Savoya elibera cetatea după 164 de ani de stăpânire otomană. De atunci, Timişoara a cunoscut o dezvoltare pe toate planurile, devenind un oraş al premierelor.
Timp de o săptămână vor avea loc mai multe evenimente ocazionate şi de aducerea aminte a unor personalităţi: comemorarea a 160 de ani de la moartea lui Anton Pann şi comemorarea a 250 de ani de la moartea lui Jean-Philippe Rameau, unul dintre cei mai importanti compozitori şi muzicologi francezi din epoca barocă. Festivalul vrea, de asemenea, să prezinte viaţa de zi cu zi a Cetăţii Timişoara şi a locuitorilor acesteia, înainte şi după 1716, precum şi legăturile între comunităţile prezente în zona Bantului: români, sârbi, otomani, austrieci, şvabi. Nu va lipsi, în ultima zi, „vânătoarea de comori”, la care vă puteți înscrie deja.
Program:
Luni, 13 octombrie
orele 10 – 16 – Piaţa Operei şi Bastionul Theresia vor fi animate prin prezenţa gărzii militare şi a heralzilor cu tobe şi portavoce care vor anunţa evenimentele culturale care se vor desfăşura pe tot parcursul Festivalului Baroc
ora 17 – CafeText – Bastionul Theresia – deschiderea Festivalului Baroc, recital cameral de muzică barocă: Antonio Vivaldi, Johann Christoph Pepusch, Georg Friedrich Haendel, Georg Philipp Telemann
ora 20 – Opera Naţională Timişoara, „Masca Fluidă” – un spectacol de lumini, culoare, muzică, teatru şi balet, după un concept de Gabriel Kelemen. Intrarea este liberă. Accesul în sala de spectacol se va face pe bază de invitaţii, care se găsesc, în limita locurilor disponibile, la Casa de Bilete a Operei Naţionale Române Timişoara.
Marți, 14 octombrie
ora 19 – Biserica Piaristă. Concert de muzică veche susţinut de Ansamblul „Carmina Renascentia”
Miercuri, 15 octombrie
ora 19 – Vicariatul Sârbesc. Concert tezaur de muzică barocă din Balcani. Accesul în sala de spectacol se va face pe bază de invitaţii, în limita locurilor disponibile. Invitaţiile se găsesc la Centrul de Informare Turistică Timişoara, str. Alba Iulia nr. 2 .
Joi, 16 octombrie
ora 19 – Domul Romano-Catolic. Concert J. S. Bach, prezentat de Art Kammerorkester.
Vineri, 17 octombrie
ora 17 – Sinagoga din Cetate. Concert la lumina celor 140 de lumânări. „Imaginarium Baroc”, muzică şi imagini ale Timişoarei din sec. XVIII, prezentate de Peregrinii
ora 19 – Muzeul de Artă. Sala Barocă. Recital muzică românească veche şi otomană şi recital de poezie otomană. Interpretează formaţia vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann”. Intrarea este liberă. Accesul în sala de spectacol se va face pe baza de invitaţii, în limita locurilor disponibile la Centrul de Informare Turistică Timişoara, str. Alba Iulia nr. 2.
Sâmbătă, 18 octombrie
ora 11 – Teatrul Merlin Timişoara şi Trupa Mini Merlin prezintă piesa „Avarul. Repetiţie pentru Rege”. Adaptare de Mirella Tonenchi şi Eva Labadi Megyes după „Avarul”, de Molière
ora 17 – Sala Vieneză, concert Musique Royale – Comori ale Barocului Francez, susţinut de ansamblul de muzică veche Harmoniis. Intrarea este liberă. Accesul în sala de spectacol se va face pe baza de invitaţii, în limita locurilor disponibile la Centrul de Informare Turistică Timişoara, str. Alba Iulia nr. 2.
ora 19 – Parcul Rozelor. Concert Adhoc, prima trupa de punk acustic folcloric medieval din lume. În deschidere, trupa Peregrinii.
Duminică, 19 octombrie
ora 11 – Concursul „Treasure Hunt”. Startul înscrierilor s-a dat la Centrul de Informare Turistică Timişoara, str. Alba Iulia nr. 2. Participarea este gratuită, iar înscrierile grupurilor sau vânătorilor „singuratici” se va face la infocentrul turistic al primăriei, menţionând numele şi numărul de telefon. Participarea la concurs este gratuită, iar lista este deschisă pentru oricine. Întrebările vor fi din istoria Timişoarei.
ora 19 – Filarmonica Banatul Timişoara. Spectacol Violoncellissimo, „De la baroc la contemporan”. Intrarea este liberă. Accesul în sala de spectacol se va face pe bază de invitaţii, care se găsesc în limita locurilor disponibile la Casa de bilete a Filarmonicii Banatul.
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…