Categories: Economic

Centru intermodal la aeroport, cu bani europeni

Cel mai mare centru intermodal de transport din regiunea de vest a țării va fi construit lângă Tmișoara, în zona aeroportului. Acesta va fi foarte complex, urmând să lege transportul feroviar, cel aerian și cel rutier. În acest sens vor fi investite 82,2 milioane de euro, fonduri nerambursabile.

În cadrul Masterplanului General de Transport au fost incluse două obiective majore, atât la nivel național, cât și la nivel european. Este vorba de realizarea unui Terminal Intermodal de Marfă și a unui Terminal Intermodal de Pasageri la Aerportul Internațional Timișoara. Terminalul de marfă va include Centrul Cargo, platforma de staționare aeronave, terminalul de cale ferată, reabilitarea liniei ferate existente în perimetrul aeroportului și conectarea acesteia la rețeaua națională, parcări pentru mașini și conexiuni transport. Terminalul de Pasageri va fi construit etapizat și va include o aerogară de mari dimensiuni dotată cu toate facilitățile comerciale și operaționale. Totodată, va fi construită o autogară legată printr-o galerie comercială de aerogară, care va deservi transportul public, reprezentând un nod rutier important. În plus, vor fi contruite spații comerciale, parcări auto, dar și o gară pentru a asigura legătura între aeroport și magistrala feroviară pe ruta Viena-Budapesta-Timișoara-București. „Aceste două investiții majore, esențiale pentru județul Timiș și incluse în Masterplanul General de Transport, vor avea un rol extrem de important pentru regiunea de vest a României. Dezvoltarea zonei economice se va realiza prin îmbunătățirea infrastructurii din această parte a orașului, vor fi create locuri de muncă în cadrul aeroportului și în zonele adiacente”, a explicat Dan Idolu, directorul AIT.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

3 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

8 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

8 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

8 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

10 ore ago