Categories: Cultura

Greu cu consolidarea la Muzeul Banatului! Lucrarea e deja in intarziere

Reabilitarea Muzeului Banatului încă nu a trecut de prima etapă, respectiv cea de consolidare, care ar fi trebuit să fie gata de astă-vară. De vină ar fi aceeași Comisie Națională a Monumentelor, care întârzie emiterea unor anumite avize. Lucrarea, care constă în reabilitare și modernizare, trebuie terminată anul viitor.

În luna iulie, fostul director interimar de la Muzeul Banatului, Dan Radosav, spunea că prima etapă a lucrărilor, cea de consolidare, este realizată în proporție de 90%. Radosav n-a putut avansa un termen exact de finalizare a acestor lucrări. Cert este, patru luni mai târziu, consolidarea nu e gata. Actualul director al muzeului, Claudiu Ilaș, spune că se lucrează în continuare. „Așteptăm să se reunească Comisia Națională a Monumentelor, pentru că avem nevoie de aviz de acolo pentru terminarea consolidării. Din câte știu, proiectul continuă anul viitor”, susține Ilaș.

Mai grav este că, în luna februarie, președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, spunea că dacă termenele nu sunt respectate, există posibilitatea de a pierde fondurile europene alocate acestui proiect. Ilaș speră să nu se întâmple acest lucru și, ca să fie sigur, a pasat problema la CJ Timiș. „Se ocupă consiliul județean de partea asta cu reabilitarea și cu fondurile, nu noi”, spune directorul Muzeului Banatului. „Au mai apărut și probleme, așa cum se întâmplă când lucrezi la o clădire veche. Fiind cea mai veche din Timișoara, era de așteptat. Pentru a interveni cu orice chestiune asupra clădirii ai nevoie de avizul Comisiei Națională a Monumentelor. (…) În momentul de față se lucrează, se pun schelele pentru a interveni, dar avem nevoie de aviz pentru a finaliza”, explică directorul muzeului. Acesta speră să primească niște răspunsuri concrete săptămâna viitoare. După terminarea reabilitării urmează să se lucreze la modernizarea clădirii atât în interior, cât și în interior. Totul trebuie finalizat până în 2015. Valoarea proiectului de reabilitare a Muzeului Banatului este de 52.5 milioane de lei, din care 18.8 milioane de lei reprezintă fonduri europene.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago