Categories: AlegeriUltima ora

Haos total in diaspora! Cozi kilometrice de romani care vor sa voteze! / FOTO

Măsurile luate de Ministerul Afacerilor Externe pentru fluidizarea procesului de votare în străinătate s-au dovedit total ineficiente. Peste tot în Europa unde sunt comunități mari de români, mii de oameni stau la coadă ca să voteze. Culmea tupeului, ministrul Teodor Meleșcanu le-a recomandat românilor din Franța să nu se mai înghesuie la Paris, ci să meargă la… 400 de kilometri!

La Munchen s-a stat la rând la vot încă de sâmbătă seara, presa de limbă germană ajungând să scrie despre haosul și modul în care cetățenii români din diaspora sunt tratați de propriile autorități. „Cu periuța de dinți la alegerea președintelui”, titrează Frankfurter Allgemeine Zeitung, remarcând că „mulți români din străinătate au zgribulit încă de azi noapte, pentru a-și da votul”. „Guvernul știe foarte bine că majoritatea diasporei romane din țările UE va vota pentru Iohannis, iar aceasta ar putea influența rezultatul strâns al alegerilor”, notează NZZ.ch. Românii au venit cu noaptea în cap la vot și, cu toate acestea, la Munchen, coada numără 2.500 de persoane, iar la Stuttgart, în jur de 3.000. La Dublin, de asemenea, cam 3.500 de români așteaptă să voteze. La Brent Civic Center, lângă stadionul Wembley, unde se află secția de votare 152 Londra, coada are un kilometru și numără aproximativ 5.000 de oameni. Acum două săptămâni, la aceeași secție de votare, românii au protestat masiv, pentru că nu au fost lăsați să voteze.

Atmosfera este tensionată la cele două secții de vot de la Paris, unde românii au început să strige mesaje anti-guvern și au cerut să discute cu ministrul Teodor Meleșcanu, aflat la Ambasada României. Oricât de incredibil ar părea, Meleșcanu le-a recomandat celor care nu vor să stea la coadă în Paris să meargă la vot la… Nancy! „Aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care sunt la coadă să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy, unde, la ora actuală, nu există niciun fel de coadă”, a spus ministrul. Nancy se află la 385 de kilometri de Paris, distanță care poate fi parcursă în două-trei ore, cu mașina sau cu trenul!

O altă mostră de tupeu incredibil la Viena, unde alegătorii care stăteau la coadă la secția de votare au primit fluturași prin care erau informați că pot să voteze, fără coadă, la ambasadele României din… Slovacia și Cehia. „Ca alternativă la cel două secții de votare din Viena, dorim să vă informăm asupra coordonatelor celor mai apropiate locații în care vă mai puteți exercita dreptul la vot, duminică, 16 noiembrie, între orele 7 și 21: Ambasada României în Republica Slovacă și din Republica Cehă”, scrie pe fluturașul distribuit în rândul alegătorilor.

Mai mulți jandarmi italieni au sosit pentru a asigura ordinea la Consulatul român de la Torino, unde peste 5.000 de persoane așteptau la coadă pentru a vota. „Coada este foarte mare, se întinde pe aproape un kilometru. 5.000 de oameni aşteaptă la coadă să voteze. Forţele de ordine au sosit la consulat pentru a asigura ordinea, în condiţiile în care oamenii sunt revoltaţi de faptul că la fiecare jumătate de oră se permite intrarea a 40-50 de persoane în curtea instituţiei şi apoi porţile se închid”, a declarat Adrian Chifu, consilier local la Verbania, citat de Mediafax.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

16 minute ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

22 de minute ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

34 de minute ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

3 ore ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

3 ore ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

3 ore ago