Categories: Sănătate

Ziua Anti-Tutun, marcata si la Timisoara

La fel ca în fiecare an, Ziua Națională fără Tutun va fi marcată în a treia joi a lunii noiembrie. La Timișoara vor avea loc mai multe manifestări al căror scop este să atragă atenția asupra impactului pe care fumatul îl are asupra oamenilor.

Pentru a atrage atenția asupra problemelor create de fumat, Agenția Națională Antidrog, prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș, va derula diferite activități de informare atât în școli cât și în mediul familial. În centrul atenției este riscul la care se supun persoanele care fumează. Tot în această perioadă, respectiv 19-20 noiembrie, reprezentanții Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș vor ajunge în unitățile de învățământ pentru a le vorbi elevilor despre dreptul lor la aer curat și problemele cauzate de fumat și de fumatul pasiv.

Statisticile arată că, în România, se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete de țigări. Mai mult, potrivit Societății Române de Pneumologie, 85% din pacienții care suferă de cancer bronhopulmonar sunt fumători. Studiile arată și că 89% din fumătorii din țară ar vrea să reducă numărul de țigări pe care le fumează sau să se lase complet de fumat. Conform Organizației Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa șase milioane de victime anual, din care peste cinci milioane sunt utilizatori şi foști utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că, până în 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650.000 victime; dintre acestea, 80.000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

3 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

3 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

3 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

5 ore ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

6 ore ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

6 ore ago