Categories: Primăria Timişoara

De la anul, politistii locali vor primi bani de hrana, pentru ca stau in frig si fug dupa infractori

Aproape 564.000 euro – atât va scoate din bugetul local, anul viitor, plata normei de hrană pentru polițiștii locali. Proiectul va fi propus consilierilor locale în plenul programat pentru 28 noiembrie. Este o premieră pentru Timișoara, iar suma care va reveni lunar fiecărui polițist local este de aproximativ 700 de lei.

Polițiștii locali din Timișoara vor primi, de anul viitor, și bani pentru hrană. Acest lucru se va întâmpla numai dacă aleșii locali vor fi de acord cu proiectul apărut pe site-ul primăriei. Este pentru prima dată când agenții vor putea beneficia de această prevedere legală. O ordonanță de urgență din luna octombrie a modificat Legea Poliției Locale, astfel: „Începând cu 1 ianuarie 2015, autorităţile administraţiei publice locale pot acorda în limita bugetului aprobat, prin hotărâre a consiliului local, norma de hrană poliţiştilor locali”. Suma prevăzută pentru această normă de hrană este de 24 lei/zi.

Referatul publicat pe site-ul PMT justifică alocarea acestor sume „luând în considerare evoluția fenomenului infracțional și contravențional deosebit de complex, precum și faptul că prezența elementului polițienesc în stradă constituie un factor hotărâtor în creșterea siguranței cetățeanului și a prevenirii infracționalității stradale”. Conform aceluiași referat, polițiștii locali sunt supuși unor riscuri precum „expunerea la condiții meteo (variații de temperatură, vara – foarte cald, iarna – foarte frig, ploi, ninsori, viscol); curenți de aer datorită lucrului în aer liber; agresiune și relații neprincipiale cu persoane străine care au intenții antisociale, în timpul îndeplinirii sarcinilor de muncă; animale periculoase: câini fără stăpân; suprasolicitare fizică prin expunerea la efort dinamic prin deplasarea între diferite puncte de lucru în timpul desfășurării activității”. Tocmai pentru că fac aceste lucruri, „activitatea fizică intensă din teren, care presupune deplasarea pedestră impune asigurarea unei diete echilibrate din punct de vedere caloric și nutritiv”.

Ar exista și varianta ca polițiștii locali să primească o masă caldă, însă aceasta este exclusă, deoarece nu există logistica necesară. În aceste condiții, s-a ajuns la concluzia că acordarea acestor bani este soluția cea mai potrivită, raportat și la posibilitățile bugetului local. „În prezent se mențin în plată valorile financiare (neimpozabile) ale normelor de hrană, aprobate prin Ordinul Ministerului Apărării Naționale nr. M.S. 117/2009, respectiv pentru Norma de hrană nr.6 – 24 lei/zi x 30/31 zile calendaristice = 720 lei/744 lei. În vederea acordării normei de hrană personalului Direcției Poliției Locale Timișoara, estimăm un necesar de cheltuieli de 2.503.440 lei/an (respectiv 208.620 lei/lună) a fi prevăzut în bugetul instituției pe anul 2015”, se precizează în referatul proiectului. Banii se acordă deja pentru polițiștii locali din alte orașe: București, Galați, Ploiești, Pitești, Târgu Jiu sau Târgoviște.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Timișenii sunt așteptați, în acest weekend, la Kikinda, la Zilele Ludăii

Tradiționalul Festival al Dovleacului de la Kikinda, Serbia, îi așteaptă în vizită pe timișeni, din…

4 ore ago

Iluminatul public va fi extins la ieșirea din Timișoara, pe șoseaua spre Lugoj

Ieșirea rutieră din Timișoara spre Lugoj va fi mai bine iluminată. Primăria Timișoara a semnat…

4 ore ago

Drive Auto Tuning Show sau cum caii putere fac casă bună cu eleganța, stilul și frumusețea

Spre sfârșitul săptămânii, Piața Unirii va fi invadată de mașini ca în filme. Mii de…

6 ore ago

Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024

Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe…

7 ore ago

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala…

8 ore ago

Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni

Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss…

12 ore ago