Categories: Klaus Vaterland

Cata onoare trebuie sa emane un cetatean de onoare?

Nu-mi dau încă seama care e criteriul principal după care se ghidează o comunitate care acordă titlul de cetățean de onoare. Trebuie ca personalitatea în cauză să fie una de-a locului și să fi performat în vreun domeniu pe unde viața a dus-o? Sau să fi făcut multe lucruri bune pentru locuitorii din orașul, satul care-l declară cetățean de onoare? Știu cazuri în care birtașul dintr-un sat a ctitorit o biserică. Îl fac cetățean de onoare pe el la pachet cu Titu Bojin, omul care a asfaltat drumul de pământ până la prima arteră națională? Îl fac cetățean de onoare pe PF Daniel Ciobotea pentru ctitoria mănăstirii Dobrești sau pentru că dumnealui a ajuns patriarh al Bisericii Ortodoxe și duce faima Timișului în întreaga țară? Ca să știe și cei din satul Bobda dacă ar trebui să-l decoreze pe Dan Negru pentru cel mai gălăgios realizator TV din tot satul. Sau pe colegul Florin Mihoc cetățenii de bună credință din Beregsău Mare.

Fostul președinte al CJ Timiș, Viorel Coifan, are dreptate când spune că acordarea de către administrația județeană a unui astfel de titlu către PF Daniel are ceva atipic, din simpul motiv că poți deveni cetățean de onoare al unei comunități locale și că o comunitate județeană e mai degrabă eterogenă ca să încuviințeze plenar la așa ceva. Geaba județul zice, prin gura lui Titu Bojin și a consilierilor majorității, că PF Daniel e bun de cetățean de onoare că, uite, vin consiliul local din Timișoara, Jimbolia sau Deta și refuză acordarea unui astfel de titlu. În cazul ăsta, pe unde e PF Daniel apreciat pentru meritele sale, numai între localități, pe la punctele de triaj, cantoanele vânătorești ori pe la stânele din apropiere?

Chiar dacă pare frivolă, tema cetățeanului de onoare trebuie analizată ceva mai serios pe viitor. Revoluționari timișoreni decorați pentru meritele lor deosebite, mulți dintre ei îl stimează (interesat au ba) pe fostul președinte Ion Iliescu, pentru care timișorenii nu au avut niciodată o simpatie deosebită. Vin unii să ceară declararea lui Victor Ponta persona non-grata în Timișoara. Nu l-a declarat nimeni astfel pe Ion Iliescu, care poate ar fi meritat, dar îl osândești pe Ponta? Ce facem cu cetățenii de onoare ai Timișoarei care îl apreciază pe Victor Ponta? Cum ar fi maestrul Hollender. Căci unii ar zice că nu poți fi un cetățean onorabil care se înhăitează cu unul deplorabil.

Pe de altă parte, revenind la declararea de către CJT a Preafericitului Daniel Ciobotea cetățean de onoare al județului Timiș, momentul în care președintele Titu Bojin a făcut propunerea a fost unul preelectoral și mai ales unul de dinaintea descinderilor DNA acasă la Titu Bojin. Ce nefericit complex de împrejurări! Se gândea cineva atunci că PSD va pierde alegerile și că „omul rău” îl va decora pe „omul bun”? Cum pare această atribuire a titlului de cetățean de onoare după ce capii ortodoxiei române au fost acuzați că au încurajat implicarea preoților în campania electorală a lui Victor Ponta? Această mișcare în totală defazare a lui Titu Bojin dovedește încă o dată cât de siguri erau pesediștii că vor câștiga alegerile. Uite, de aia s-au ascuns la Hotel Timișoara să face ceremonialul. De rușine.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

15 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

18 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

18 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

18 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

18 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

19 ore ago