Retrospectivă cronologică a anului 2014 (1)
Timișoara n-a mai ajuns să se bucure de toate bunătățile promise ale guvernării USL. Și asta fiindcă, la începutul anului, alianța se destramă, iar liberalii lui Robu ies din guvern. Așa că primarul a rămas în brațe cu toate proiectele promise. Bine, oricum nu primeam vreun ajutor nici cu liberali în guvern, dar măcar așa Robu are o scuză pentru nerealizări.
1 ianuarie. Trecerea în Noul An în Timișoara s-a făcut cu ceva scandal. Astfel, timișorenii care au sărbătorit Revelionul în centrul orașului au fost lipsiți de tradiționalul foc de artificii. Asta, după ce primăria a schimbat locul de unde porneau acestea din fața Catedralei în Parcul Central.
2 ianuarie. După o mai lungă suferință dată de o boală gravă, șeful Poliției Locale, Doru Spătaru, se stinge din viață. În cariera sa, Spătaru a mai condus IPJ Timiș, Poliția Timișoara și Poliția TF Timiș.
6 ianuarie. În timp ce românii încă mai chefuiesc pe lîngă vreun Ion, Nelu sau Ionică, fostul premier cu n-șpe perechi de ouă, Adrian Năstase, mai primește o condamnare la pârnaie. De astă dată, de patru ani pentru șantaj și luare de mită în Dosarul Zambaccian. Fostul premier minune tocmai ce ieșise de după gratii în urma unei pedepse primite în „Trofeul calității”. De această dată se prezintă singur la arest, fără a-și a-și mai face piercing în gușă.
14 ianuarie. Primarul Nicolae Robu face publică o listă cu nu mai puțin de 37 de proiecte perntru Timișoara. Valoarea lor totală se ridică la cinci miliarde de euro. Era o perioadă în care USL încă funcționa, iar Robu, naiv, mai credea că Guvernul Ponta are ochi și pentru Timișoara.
16 ianuarie. Vine prima reacție la „lista lui Robu”. Din partea PDL, pe atunci adversar al PNL, acum aliat. „Niște enormități” care ar putea deveni realitate în 500 de ani, e verdictul PDL față de proiectele primarului.
17 ianuarie. La acea vreme, era o știre destul de banală. În toamnă urma să se vadă importanța fenomenului. E vorba de un gest al primarului PSD-ist al Lugojului, Francis Boldea, care a trăiat Internetul angajaților pe motiv că aceștia își pierdeau vremea pe Facebook.
21 ianuarie. CJ Timiș alocă din bugetul propriu 100.000 de lei pentru „măgăoaia” frumos botezată Catedrala Mântuirii Neamului. Cu toate acestea, președintele instituției, Titu Bojin, nu va fi lipsit de probleme în acest an.
23 ianuarie. În urma unui concurs desfășurat la București, Mihai Anghel câștigă un nou mandat de șef al Radio Timișoara. El a avut un contracandidat în persoana lui Stelu Iordache, puternic susținut de Titu Bojin.
28 ianuarie. Este votat bugetul Timișoarei în valoare totală de 307 milioane de euro. Unul „orientat spere dezvoltare”, potrivit primarului Robu. Pe motiv că a fost „făcut pe genunchi”, consilierii PDL, actualii aliați ai primarului, nu votează bugetul.
6 februarie. Deputatul liberal de Timiș Horia Cristian face o declarație care îi va aduce o tristă celebritate. El afirmă că Timișoara „nu este buricul pământului”, declarație făcută în sprijinul guvernului care ștergea Timișoara de pe lista orașelor unde se vor ridica spitale regionale.
22 februarie. Dănuț Lața, reales la al n-șpelea congres! Mai greu ca la alte alegeri, „Matusalemul” fotbalului românesc, Dănuț Lața, obține un nou mandat de șef al AJF Timiș. Doar șapte voturi a avut Lața în fața contracandidatului său, Ioan Mureșan, fost arbitru, fost comisar la Garda Financiară.
24 februarie. Klaus Iohannis, la acea vreme prim-vicepreședinte al PNL, anunță că negocierile din cadrul USL au eșuat, miniștrii liberali urmând să demisioneze din guvern. Totul a început după refuzul lui Victor Ponta de a-l numi pe Iohannis vicepremier și ministru de Interne.
25 februarie. „Unchiul” PNL, Dan Radu Rușanu, intră la „mititica”. Ani de zile responsabil peste organizațiile PNL din vestul țării, inclusiv peste cea din Timiș, Rușanu s-a numărat, alături de un Viorel Hrebenciuc, printre cei mai mari sforari ai politichiei românești.
26 februarie. Miniștrii liberali părăsesc oficial Executivul. Se formează Guvernul Ponta III. Primarul Robu realizează în fine că Timișoara n-a fost ajutată de guvernanți.
28 februarie. Nici nu s-a răcit bine cadavrul USL, că primarul liberal Robu și deputatul PSD Sorin Grindeanu au început să se ia la harță. Pentru început, pe motiv de ACS Poli.
3 martie. Cunoscuta „olimpică la limba română” Maria Grapini zboară din Guvernul Ponta III și începe trainingul pentru europarlamentare. Ocazie cu care își va etala pe Facebook vastele cunoștințe de gramatică.
4 martie. Ca să nu ajungă să fie dat afară, Crin Antonescu demisionează din funcția de președinte al Senatului. În locul lui va ajunge un fost lider al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, intrat argat la Ponta.
8 martie. În timpul unui chef dedicat femeilor din PP-DD, consilierul județean Ilie Bertea face un infarct și moare în brațele colegilor de partid. Este al treilea deces în doar câteva luni al unui lider local al PP-DD, după foștii consilieri locali, Mircea Purceld și Vasile Caprea. De aici până la a se vorbi de „blestemul PP-DD” n-a fost decât un pas.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…