Categories: Klaus Vaterland

Investitiile guvernului PNL in Timis? Floare la ureche

În rubrica vecină, colegul Ino Ardelean spunea că liberalilor li s-a întins o capcană politică destul de complicat de gestionat. Este vorba de anunțul făcut de ministrul Sănătății, Nicu Bănicioiu, cum că în acest an se vor pune bazele a trei spitale regionale de urgență, la Iași, Craiova și Timișoara, după ce, în cursul anului trecut, capitala Banatului era ocolită de intențiile ministerului în favoarea Clujului. Tolba cu bunătăți propuse Timișului a fost golită generos și prin informația oferită de vicepreședintele Călin Dobra al CJT, conform căruia Compania Națională de Investiții ar intenționa să construiască la Timișoara un complex sportiv care să cuprindă un stadion de 35.000 de locuri și o sală polivalentă cu 13.000 de scaune. Bugetul total: fabuloasa sumă de 85 milioane de euro. Cum bugetul statului statului nu cuprinde această sumă la capitolul investiții, cel puțin ultimul proiect anunțat de liderul CJT pare o strategie politică de destabilizare a unei viitoare guvernări liberale, anunțate pentru 2015, cel mai târziu 2016.

Concret, PSD anunță ce ar vrea să facă pentru Timișoara în acest an de guvernare, dar, cum are șanse teoretice să plece de la putere, lansează câteva teme prin care să pună într-o lumină proastă un viitor cabinet liberal. Cabinet care, nefăcând nici măcar ce PSD a lăsat impresia că începe să facă, va ajunge, în scurt timp, să fie criticat vehement într-un fief electoral cu multe așteptări într-o guvernare de dreapta. În acest punct se pune întrebarea cum va gestiona PNL o astfel de capcană. Foarte ușor. PNL nu are decât să se apuce de treabă. Să facă acel stadion de 35.000 de locuri și acel spital regional de urgență. Ar fi prea mult pentru un oraș lăsat mereu să aștepte la coadă alocării de bani pentru investiții? Sună cumva absurd ca Timișoara să aibă un spital regional, când oricum asta face de zeci de ani prin actualul spital județean? Să trateze și să intervină de urgență pentru cazuri din cel puțin cinci județe. De ce ar fi dificil pentru o guvernare PNL să facă un astfel de centru spitalicesc regional în Timișoara, la fel ca în Craiova?

Dar complexul sportiv cu stadion de 35.000 de locuri și sală polivalentă de 13.000? Un stadion nou, dar mic, la Arad este tot ce se va construi în acest domeniu în vestul țării până în 2020. Dacă PSD poate la Craiova, fief electoral, cu siguranță că și PNL va putea realiza așa ceva. Și nu neapărat ca mulțumire pentru votul din noiembrie 2014, ci pur și simplu pentru că este nevoie de așa ceva, iar Timișoara merită să primească o astfel de atenție. Prin primarul Nicolae Robu, PNL a promis astfel de investiții pentru Timișoara în proiectul politic cu USL. De ce atunci se putea, fie și la nivel teoretic, iar în alte formule politice, nu? O nouă putere liberală nu mai are nicio scuză să ocolească Banatul când e vorba de investiții în infrastructură. Iar dacă dilema unui nou guvern liberal ar fi lipsa banilor pentru stadionul ori spitalul din Timișoara, păi atunci să se pună pe treaba lucrului bine făcut și să crească bugetul țării, să reducă taxele și să dinamizeze economia așa cum au promis că fac dacă vor câștiga președinția și guvernarea României.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

7 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

8 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

13 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

14 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

14 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

16 ore ago