Categories: SocialUltima ora

Vremea traseistilor

Retrospectivă calendaristică (V)

Probabil caz unic în lume, în România, o lege a fost suspendată pentru 45 de zile printr-o ordonanță de urgență. Exact, e vorba de ordonanța care a permis vagabondajul politic al aleșilor locali. Totul, cu un singur scop: victoria lui Victor Ponta în alegeri. În Timiș, PSD s-a îmbogățit cu 19 primari prin această ordonanță, dar tot degeaba.

1 septembrie. Rezultate catastrofale la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat. În Timiș, doar 22% din cei care s-au prezentat au reușit să treacă examenul. În cifre, e vorba de 321 de tineri.

6 septembrie. Așa cum a promis, Traian Băsescu vine spre final de mandat la Sânnicolau Mare. Doar cu soția Maria, a cărei zi de naștere este chiar pe 6 septembrie, dar fără Elena Udrea, așa cum se făcuseră speculații. Ocazie cu care Băsescu îi face o declarație soției: „Maria, meriți o statuie!”.
6 septembrie. Semifinală de campionat cu scandal la rugby. Fiindcă aveau carnetele de joc rupte, șase jucători de la RCM Timișoara nu au putut intra pe teren. În atare condiții, oaspeții de la Farul Constanța se impun cu 9-0 și se califică în finală.
7 septembrie. Fiindcă a fost cuminte, viceprimarul Traian Stoia a primit înapoi o secretară din cele două luate de Robu cu două luni înainte.
11 septembrie. Primul beneficiar al ordonanței traseiștilor nu este PSD, ci… PNL. Partid care îl primește cu brațele deschise pe deja celebrul consilier local Petrică Folică. El nu vine cu mâna goală, ci însoțit de un alt consilier local PP-DD, Florian Stoian.
12 septembrie. A doua zi vine replica social-democrată. Vicepreședintele PP-DD al CJ Timiș, Florian Zanfir, se mută la PSD. Astfel, întreaga tripletă din fruntea CJT este înregimentată la PSD. În aceeași zi, consilierul Lucian Taropa face același traseu de la PP-DD la PSD.
18 septembrie. Pentru câteva ore, fostul „infractor de drept comun” (cum a fost catalogat de colegii săi din PSD) Dorin Cândea este director al RAR Timiș. După ce șefii de la București aud cu ce „poamă” au de-a face îi retrag numirea.

19 septembrie. După aproape un sfert de veac în PNȚCD, Adrian Orza profită de ordonanța traseiștilor și își dă demisia din partid, devenind independent.
22 septembrie. Pierde și PSD un consilier județean, pe baza aceleiași ordonanțe. Marina Radu își dă demisia din partid și devine independent. Replica PSD vine imediat și încadrează doi traseiști, via PDL: Dorin Cutu și Sorin Cociobea. Primul primește imediat funcția de șef al ISCTR Timiș. Ultimul a fost purtător de servietă, inclusiv la propriu, al deputatului Alin Popoviciu.
23 septembrie. Tandemul Bogdan Herzog – Flavius Boncea părăsește PNȚCD pe baza legislației care permite vagabondajul politic.
24 septembrie. Se închid înscrierile pentru alegerile prezidențiale. În total, au intrat în cursă 14 candidați. Evident, unii nu vor fi votați nici măcar de membrii de familie.
26 septembrie. Izbucnește scandalul Microsoft. Nu mai puțin de nouă foști și actuali miniștri sunt pe lista procurorilor DNA.

29 septembrie. Moare Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului. În luna noiembrie ar fi împlinit 91 de ani. Corneanu a condus Mitropolia Banatului din 17 februarie 1962, adică de mai bine de 52 de ani.
4 octombrie. Monica Macovei se lansează în campania electorală la Timișoara, într-o hală dezafectată a fostei fabrici Fructus.
4 octombrie. În plină campanie electorală, apare Masterplanul General de Transporturi. Lovitură dură pentru PSD Timiș, evident și pentru timișoreni: în document nu apare centura Timișoarei. Urmează o lungă perioadă de bâlbe ale liderilor PSD Timiș, în frunte cu Titu Bojin, referitoare la acest aspect.
5 octombrie. Klaus Iohannis vine în Timișoara în campanie electorală. Nicolae Robu îl primește cu un inedit festival gastronomic defășurat în Parcul Rozelor. Prilej pentru „Neamț” să se umple cu mirosuri de hamsii „tradiționale”.

6 octombrie. Veteranii de la Pro Musica urcă pe scenă după 20 de ani într-un mega-concert dedicat celor 41 de ani scurși de la înființare.
7 octombrie. Încep necazurile lui Titu Bojin. De această dată, este audiat la Parchetul General, fiind suspect de conflict de interese și evaziune fiscală.
7 octombrie. Ziaristul și senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu primește doi ani și patru luni de închisoare cu executare.
8 octombrie. Românul Stefan Hell câștigă Premiul Nobel pentru Chimie. Hell s-a născut la Arad, a făcut un an la Liceul Lenau din Timișoara, iar în 1980 a plecat definitiv în Germania Federală.
14 octombrie. Curtea de Apel București îl bagă la „păstrare” pe 12 ani pe fostul patron al lui Poli, Marian Iancu, pe motiv de evaziune fiscală și spălare de bani în Dosarul RAFO. În prima instanță, Iancu primise zece ani, sentință de care n-a fost mulțumit. Așa că la recurs a primit un „bonus” de doi ani.

15 octombrie. Șeful de facto al PSD Timiș, Ilie Sârbu, și președintele executiv al filialei, Adam Crăciunescu, dau cu subsemnatul la DNA Brașov într-un voluminos dosar de retrocedări ilegale. Pe numele lor va începe urmărirea penală. Totuși, ei sunt mai norocoși decât partenerii din dosar, Viorel Hrebenciuc și deputatul PSD Ioan Adam, care vor ajunge în spatele gratiilor. Ca să nu se plictisească, primul își ia și fiul cu el.
15 octombrie. Lovitură de teatru în PSD Timiș. Secretarul executiv Marcel Mihoc demisionează din partid, devenind consilier județean independent.
18 octombrie. Final de mercato pentru aleșii locali, pe baza ordonanței traseiștilor. PSD Timiș s-a „îngrășat” cu nu mai puțin de 19 primari veniți de la: PDL – 9; PNL – 7; PPDD – 2; PNȚCD – 1. Oricum nu-i va folosi la nimic.

24 octombrie. Miting electoral pe nocturnă al lui Klaus Iohannis la Timișoara. Aproximativ 20.000 de oameni din trei județe din vestul țării vin să-l vadă și audă pe cel care va deveni președintele României.
28 octombrie. Arestări spectaculoase în Dosarul Microsoft. Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan – „Pinalti” și Dumitru Nicolae – „Niro”, cu toții apropiați ai lui Traian Băsescu și Elena Udrea, ajung în spatele gratiilor.
29 octombrie. DNA descinde în Primăria Timișoara pe urmele banilor dați de municipalitate lui Marian Iancu. A doua zi, procurorii DNA nu se mai obosesc să calce pe la CJ Timiș, dar solicită documente în aceeași speță, a finanțării lui Poli în perioada „Elefantului”.

Share
Published by
deBanat.ro

Recent Posts

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

5 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

7 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

7 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

9 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

10 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

10 ore ago