Vremea traseistilor

Retrospectivă calendaristică (V)

Probabil caz unic în lume, în România, o lege a fost suspendată pentru 45 de zile printr-o ordonanță de urgență. Exact, e vorba de ordonanța care a permis vagabondajul politic al aleșilor locali. Totul, cu un singur scop: victoria lui Victor Ponta în alegeri. În Timiș, PSD s-a îmbogățit cu 19 primari prin această ordonanță, dar tot degeaba.

1 septembrie. Rezultate catastrofale la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat. În Timiș, doar 22% din cei care s-au prezentat au reușit să treacă examenul. În cifre, e vorba de 321 de tineri.
basescu
6 septembrie. Așa cum a promis, Traian Băsescu vine spre final de mandat la Sânnicolau Mare. Doar cu soția Maria, a cărei zi de naștere este chiar pe 6 septembrie, dar fără Elena Udrea, așa cum se făcuseră speculații. Ocazie cu care Băsescu îi face o declarație soției: „Maria, meriți o statuie!”.
6 septembrie. Semifinală de campionat cu scandal la rugby. Fiindcă aveau carnetele de joc rupte, șase jucători de la RCM Timișoara nu au putut intra pe teren. În atare condiții, oaspeții de la Farul Constanța se impun cu 9-0 și se califică în finală.
7 septembrie. Fiindcă a fost cuminte, viceprimarul Traian Stoia a primit înapoi o secretară din cele două luate de Robu cu două luni înainte.
11 septembrie. Primul beneficiar al ordonanței traseiștilor nu este PSD, ci… PNL. Partid care îl primește cu brațele deschise pe deja celebrul consilier local Petrică Folică. El nu vine cu mâna goală, ci însoțit de un alt consilier local PP-DD, Florian Stoian.
12 septembrie. A doua zi vine replica social-democrată. Vicepreședintele PP-DD al CJ Timiș, Florian Zanfir, se mută la PSD. Astfel, întreaga tripletă din fruntea CJT este înregimentată la PSD. În aceeași zi, consilierul Lucian Taropa face același traseu de la PP-DD la PSD.
18 septembrie. Pentru câteva ore, fostul „infractor de drept comun” (cum a fost catalogat de colegii săi din PSD) Dorin Cândea este director al RAR Timiș. După ce șefii de la București aud cu ce „poamă” au de-a face îi retrag numirea.
orza
19 septembrie. După aproape un sfert de veac în PNȚCD, Adrian Orza profită de ordonanța traseiștilor și își dă demisia din partid, devenind independent.
22 septembrie. Pierde și PSD un consilier județean, pe baza aceleiași ordonanțe. Marina Radu își dă demisia din partid și devine independent. Replica PSD vine imediat și încadrează doi traseiști, via PDL: Dorin Cutu și Sorin Cociobea. Primul primește imediat funcția de șef al ISCTR Timiș. Ultimul a fost purtător de servietă, inclusiv la propriu, al deputatului Alin Popoviciu.
23 septembrie. Tandemul Bogdan Herzog – Flavius Boncea părăsește PNȚCD pe baza legislației care permite vagabondajul politic.
24 septembrie. Se închid înscrierile pentru alegerile prezidențiale. În total, au intrat în cursă 14 candidați. Evident, unii nu vor fi votați nici măcar de membrii de familie.
26 septembrie. Izbucnește scandalul Microsoft. Nu mai puțin de nouă foști și actuali miniștri sunt pe lista procurorilor DNA.
corneanu
29 septembrie. Moare Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului. În luna noiembrie ar fi împlinit 91 de ani. Corneanu a condus Mitropolia Banatului din 17 februarie 1962, adică de mai bine de 52 de ani.
4 octombrie. Monica Macovei se lansează în campania electorală la Timișoara, într-o hală dezafectată a fostei fabrici Fructus.
4 octombrie. În plină campanie electorală, apare Masterplanul General de Transporturi. Lovitură dură pentru PSD Timiș, evident și pentru timișoreni: în document nu apare centura Timișoarei. Urmează o lungă perioadă de bâlbe ale liderilor PSD Timiș, în frunte cu Titu Bojin, referitoare la acest aspect.
5 octombrie. Klaus Iohannis vine în Timișoara în campanie electorală. Nicolae Robu îl primește cu un inedit festival gastronomic defășurat în Parcul Rozelor. Prilej pentru „Neamț” să se umple cu mirosuri de hamsii „tradiționale”.
concert pro musica17
6 octombrie. Veteranii de la Pro Musica urcă pe scenă după 20 de ani într-un mega-concert dedicat celor 41 de ani scurși de la înființare.
7 octombrie. Încep necazurile lui Titu Bojin. De această dată, este audiat la Parchetul General, fiind suspect de conflict de interese și evaziune fiscală.
7 octombrie. Ziaristul și senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu primește doi ani și patru luni de închisoare cu executare.
8 octombrie. Românul Stefan Hell câștigă Premiul Nobel pentru Chimie. Hell s-a născut la Arad, a făcut un an la Liceul Lenau din Timișoara, iar în 1980 a plecat definitiv în Germania Federală.
14 octombrie. Curtea de Apel București îl bagă la „păstrare” pe 12 ani pe fostul patron al lui Poli, Marian Iancu, pe motiv de evaziune fiscală și spălare de bani în Dosarul RAFO. În prima instanță, Iancu primise zece ani, sentință de care n-a fost mulțumit. Așa că la recurs a primit un „bonus” de doi ani.
ilie sarbu
15 octombrie. Șeful de facto al PSD Timiș, Ilie Sârbu, și președintele executiv al filialei, Adam Crăciunescu, dau cu subsemnatul la DNA Brașov într-un voluminos dosar de retrocedări ilegale. Pe numele lor va începe urmărirea penală. Totuși, ei sunt mai norocoși decât partenerii din dosar, Viorel Hrebenciuc și deputatul PSD Ioan Adam, care vor ajunge în spatele gratiilor. Ca să nu se plictisească, primul își ia și fiul cu el.
15 octombrie. Lovitură de teatru în PSD Timiș. Secretarul executiv Marcel Mihoc demisionează din partid, devenind consilier județean independent.
18 octombrie. Final de mercato pentru aleșii locali, pe baza ordonanței traseiștilor. PSD Timiș s-a „îngrășat” cu nu mai puțin de 19 primari veniți de la: PDL – 9; PNL – 7; PPDD – 2; PNȚCD – 1. Oricum nu-i va folosi la nimic.
campanie iohannis
24 octombrie. Miting electoral pe nocturnă al lui Klaus Iohannis la Timișoara. Aproximativ 20.000 de oameni din trei județe din vestul țării vin să-l vadă și audă pe cel care va deveni președintele României.
28 octombrie. Arestări spectaculoase în Dosarul Microsoft. Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan – „Pinalti” și Dumitru Nicolae – „Niro”, cu toții apropiați ai lui Traian Băsescu și Elena Udrea, ajung în spatele gratiilor.
29 octombrie. DNA descinde în Primăria Timișoara pe urmele banilor dați de municipalitate lui Marian Iancu. A doua zi, procurorii DNA nu se mai obosesc să calce pe la CJ Timiș, dar solicită documente în aceeași speță, a finanțării lui Poli în perioada „Elefantului”.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Iulia Mărginean de la Politehnica a câștigat bronzul la Campionatul Național de 10.000 de metri, la tineret

Patru sportive de la CSU Politehnica Timișoara s-au aflat la startul Campionatului Național de 10.000 de metri, la Târgu Jiu, întrecere destinată atletelor U23, dar și senioarelor. Cea mai bună clasare a fost obținută de Iulia Mărginean. A fost a treia clasată și a câștigat, astfel, medalia de bronz. Celelalte sportive care au reprezentat Politehnica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulia Mărginean de la Politehnica a câștigat bronzul la Campionatul Național de 10.000 de metri, la tineret
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

La Buziaş, eveniment în sprijinul copiilor afectați de hemofilie. Participă foştii fotbalişti Romulus Gabor, Mircea Axente şi Ovidiu Cuc

În această după-amiază, la Buziaş, are loc evenimentul „Hemofilia Cros – Astăzi alergi pentru mine, ca mâine să alergăm împreună”, organizat de Asociația Română de Hemofilie în parteneriat cu Centrul European de Tratare a Hemofiliei Cristian Șerban din Buziaș. Printre cei care vor alerga se numără foşti mari fotrbalişti precum “cangurul” Romulus Gabor sau foştii polişti...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Buziaş, eveniment în sprijinul copiilor afectați de hemofilie. Participă foştii fotbalişti Romulus Gabor, Mircea Axente şi Ovidiu Cuc
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un teren viran, pe care erau mai multe clădiri dezafectate, a fost total transformat. La intersecția străzii Martir Ioan Stanciu cu strada Cosminului sunt acum câteva zeci de noi locuri de parcare, soluția aleasă pentru realizare fiind dalele înierbate. Tot acolo vor fi plantați mai mulți copaci. Terenul transformat este deschis începând de sâmbătă seara,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un teren viran, cu clădiri dezafectate, a fost transformat total și va oferi parcări și zone verzi
Patru sportive de la CSU Politehnica Timișoara s-au aflat la startul Campionatului Național de 10.000 de metri, la Târgu Jiu, întrecere destinată atletelor U23, dar și senioarelor. Cea mai bună clasare a fost obținută de Iulia Mărginean. A fost a treia clasată și a câștigat, astfel, medalia de bronz. Celelalte sportive care au reprezentat Politehnica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulia Mărginean de la Politehnica a câștigat bronzul la Campionatul Național de 10.000 de metri, la tineret
În weekend-ul următor, la Şag, va avea loc 𝐎𝐱𝐢𝐠𝐞𝐧 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥, o manifestare dedicată plantării de pomi pe ritmuri musicale. Vor fi două scene pentru concerte live, zonă de food & drinks; zonă pentru copii; ateliere și workshop-uri. Cu ce se îmbină mai bine o sesiune de plantare, dacă nu cu iubirea pentru folclorul românesc? ...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oxigen Planting Festival la Şag. Plantare de pomi pe ritmuri de caval
După o serie de rezultate pozitive pentru majoritatea echipelor din Timiș, iată în etapa a 3-a din play-off și play-out, grupările noastre au fost sub așteptări. În C7, Ghiroda a pierdut la Șimian, pe un teren unde a fost învinsă și în sezonul regulat. Echipa din Mehedinți s-a impus cu 2-0, însă Ghiroda rămâne prima,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rezultate dezamăgitoare pentru echipele timișene din Liga 3 în etapa a 3-a din play-off și play-out
Revenire fantastică. România s-a calificat la turneul final al Billie Jean King Cup după ce a reușit să învingă Ucraina, 3-2. În prima zi a confruntării, tricolorele au fost conduse cu 2-0, dar sâmbătă noaptea au realizat o revenire spectaculoasă. Rezultat în oglindă față de anul trecut, când tenismenele noastre au condus în Slovenia, 2-0,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incredibil! Naţionala de tenis feminin a României a întors spectaculos soarta întâlnirii cu Ucraina
Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad
Top