Agenda culturala a CJ: intre festivaluri, rugi, expozitii de arta si… ziua bazaltului

Consilierii județeni au aprobat, în ultimul plen, peste un milion de euro, pentru aproape 1.000 de evenimente cuprinse în Agenda culturală a CJ. Printre acestea, rugi și nedei, expoziții cu lucrări de Picasso sau Dali, o monografie Popas, Exit-ul de Timișoara, dar și… Ziua bazaltului sau simpozioane despre criminalitate, organizate în sate.

Aleșii județeni au aprobat miercuri agenda principalelor manifestări culturale și sportive pentru care Consiliul Județean Timiș va oferi fonduri în 2015. Lista evenimentelor cuprinde 920 de proiecte, mult mai puțin decât cele aprobate în 2014, când au fost aproape 3.000. La finele anului trecut, Florian Zanfir, vicepreședinte al CJ la vremea respectivă, anunța că se impune o „curățenie” în această agendă. Social-democratul credea că a găsit și soluția pentru a revigora activitatea culturală din județ. „Aș vrea să găsim neapărat pentru fiecare localitate momente de reper. Nu se poate ca o comună să nu aibă un personaj deosebit – putem da și exemple: Țichindeal, Brediceanu… Acele personaj trebuie scoase în evidență. Nu se poate ca într-o comună să nu fi fost un eveniment istoric deosebit, un castel deosebit, o luptă, o răscoală, ceva…”, spunea Zanfir.

Castele și răscoale nu s-au prea găsit, dar în agenda culturală pe 2015 și-au făcut loc, și în acest an, o mulțime de festivaluri folclorice de mai mică sau mai mare amploare, rugi și nedei. Timișenii sunt așteptați la evenimente precum Ruga Satului Bănățean, Festivalul Țuicii de la Pietroasa, Festivalul Papricașului, de la Buziaș, Nedeia Românilor de pretutindeni și multe altele. Festivalul „Tradiții la Români” din Timișoara va primi 120.000 de lei, iar Festivalul Etniilor, 20.000 de lei. S-au găsit bani și pentru manifestări precum Ziua lui Mihail Sadoveanu la Biled – 1.000 de lei, Sărbătoarea matematicii varieșene – 1.100 lei, Poezia de dragoste, Veronica Micle, la Șag – 1.000 de lei sau Ziua bazaltului la Șanovița – 1.500 de lei. Simpozioanele „Sate fără criminalitate” vor scoate din bugetul CJ 5.000 de lei.

În anul 2015, CJ Timiș va sprijini financiar câteva dintre cele mai importante festivaluri din zona de vest. Cea mai importantă sumă se va îndrepta către festivalul marca Exit, organizat în colaborare cu Primăria Timișoara, pentru care se vor aloca 360.000 de lei. Festivalul Plai primește 50.000 de lei, iar Gărâna Jazz Festival, 30.000 de lei. Festivalul Internațional de Dans Timișoara va primi 85.000 de lei, în timp ce tradiționalul concert din Peștera Românești are alocată suma de 15.000 lei. CJ Timiș va finanța cu suma totală de 60.000 de lei trei expoziții de marcă, organizate la Muzeul de Artă. Timișenii vor putea admira, în Palatul Baroc, lucrări de Dali, Picasso, Toulouse-Lautrec și Marc Chagall. Alte 10.000 de lei vor merge către evenimentele „Ia românească pe bicicletă” și „Cititori pe bicicletă”, organizate în colaborare cu Fundația Bega. Ștefan Popa Popa’s, viitorul cetățean de onoare al Timișului, va primi, de la bugetul județului, 75.000 de lei, pentru realizarea unei monografii. Asta, dacă Asociația Popas, trecută în agenda culturală, are vreo legătură cu Fundația Popa’s, a cunoscutului artist. Întreaga agendă culturală a CJ Timiș o puteți consulta aici. În total, este vorba despre o sumă de 4.9 milioane de lei.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

7 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

11 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

14 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

14 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

16 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

17 ore ago