Categories: Zâmbete amare

Are nevoie Timisoara (si) de Poli?

La mustață, pentru un singur vot în Consiliul Local, bugetul lui ACS Poli pentru acest an a rămas intact. Buget care putea fi tăiat cu un milion de lei sau chiar două, dacă amendamentele la proiectul de buget depuse de PSD-istul Alfred Simonis și „independentul” Bogdan Herzog ar fi trecut. Primului amendament, votat de aleșii PSD, i-a lipsit doar un singur vot pentru a fi adoptat. Prin el s-a cerut ca un milion de lei din bugetul echipei să fie redirecționat spre construirea de terenuri de sport în cartiere, în timp ce al doilea stipula ca tot un milion și tot din aceeași sursă să fie alocat Spitalului „Victor Babeș”. Indiscutabil, avem nevoie de mai multe terenuri de sport în cartiere, la fel și de o finanțare a spitalului cu pricina. Așa cum avem nevoie, de exemplu, de o șosea de centură. Da, știu, e trecută acum în masterplan, ceea ce înseamnă că ea va fi construită până în… 2030. Preferam să nu intre în masterplan, dar să fie finanțată, decât să apară, dar fără finanțare imediată.

Revenind la subiect, e interesant faptul că ambii consilieri au găsit aceeași sursă de bani pentru amendamentele lor: ACS Poli. Fiindcă echipa ar consuma prea mulți bani fără folos. Ca și cum, de exemplu, banii alocați (e drept mult mai puțini), echipei de baschet Timba, club privat cu incontestabilă coloratură politică, ar fi cu mai mare folos, chit că municipalitatea are propriul club de baschet. Discuția privind finanțarea lui Poli este mult mai serioasă decât luată în registrul „Hai să i-o tragem lu’ Robu la gioale și să-i luăm jucăria!”. În primul rând e o chestiune de onoare, fiindcă acești bani au fost promiși de anul trecut și de PSD, și de CJT. Or, să lași clubul fără finanțare în prag de promovare în prima ligă pare o chestiune de răzbunare politică. Asta-i una!

Apoi vine chestiunea foarte serioasă. Respectiv, vrem ca Timișoara să aibă o echipă de fotbal în Liga I? Nu vrem, la revedere! Nu va fi nicio calamitate dacă nu vom avea echipă. Numai că nu vom avea mulți ani de acum încolo. Plus că actualii consilieri trebuie să-și asume faptul că au pus cruce fotbalului timișorean. Le place sau nu le place unora, ACS Poli e cea mai îndreptățită echipă, fie și prin faptul că are în acționariat Politehnica, să se revendice drept continuatoarea fostei Poli Timișoara.

Unii ar vrea fotbal timișorean, dar o exclud pe „AC Recaș nu e Poli”! Aici intervine o mare cacealma. Cine crede că în următorii ani în Timișoara va apărea un mare investitor în fotbal se înșală amarnic. Așa cum nu mai apare, de altfel, nici în fotbalul românesc, grav lovit de starea economică a țării. La o singură privire la echipele de prima ligă se poate lesne observa că cea mai mare stabilitate financiară există la echipele susținute de primării, cum sunt cele din Craiova și Târgu Mureș. (În paranteză fie spus, PSD-iștii se mândresc cu finanțarea de la bugetul local a „CraiOlguței”, dar nu suportă acest lucru la un primar liberal.) În schimb, cluburi care cunoșteau până nu demult o stabilitate financiară de invidiat, precum CFR Cluj și Petrolul, sunt în colaps. De fapt, o singură echipă cu patron privat, Steaua, se mai bucură de forță fianciară. Dar și acolo au venit mulți bani de la UEFA în ultimii ani.

Pe de-o parte, starea economică a României a condus la această situație, iar în subsidiar se mai poate vorbi de teama investititorilor de procurorii care își fac tot mai mult treaba în ultima vreme. Fiindcă fotbalul a fost un debușeu unde se făceau tot felul de inginerii financiare, începând cu spălarea de bani. Prin urmare, e greu de crezut că în perioada imediat următoare se vor ivi niște salvatori ai fotbalului românesc, dispuși să scoată bani din buzunar. Astfel că, dacă vrem fotbal, și revin la Timișoara, acesta nu va putea fi susținut fără bani de la bugetul local. Proiecte generoase ca Ripensia sau ASU Poli nu au cum să depășească maxim stadiul de echipă modestă în Liga a II-a. Pe de altă parte, e adevărat ce spun și contestatarii echipei, că lumea nu vine la stadion. Aici ar fi mai multe discuții, începând de la calitatea spectacolului până la nivelul competiției, trecând prin faptul că Timișoara are nevoie și de un nou stadion.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

3 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

5 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

6 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

8 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

8 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

8 ore ago