Se plantează copaci în Piața Libertății, ba nu se plantează. Primarul Nicolae Robu spune că problema este complexă și crede că trebuie bine cântărită înainte de a se lua o decizie finală. În piețe precum Libertății sau Unirii ar trebui să primeze „punerea în valoare a realizărilor umane” și, în plus, trebuie văzut ce se poate face în așa fel încât copacii să nu se usuce.
Acuzat că a „defrișat” fără milă Piața Libertății, primarul Nicolae Robu spune că degeaba se plâng peisagiștii de felul în care arată aceasta după reabilitare. „Copacii sunt din proiect, problema asta nu este așa de simplă cum o tratează unii. Acei peisagiști nu vin niciodată la o discuție. De când sunt eu primar n-au venit niciodată să poarte o discuție. În majoritatea covârșitoare a piețelor din marile orașe, inclusiv în Piața Unirii din Timișoara, nu există niciun copac. Piața își are o anumită definiție și există un anumit concept arhitectural asupra noțiunii de piață”, spune Robu. Plantarea copacilor e cel mai ușor lucru, însă problemele apar ulterior. „Este foarte simplu să plantezi copaci pe care să-i vezi uscați după aceea. Dincolo de faptul că în piețe se încearcă punerea în valoare a realizărilor umane, mai este un aspect: pe un teren care are densitate foarte ridicată, cu anumite materiale făcute special ca să suporte bine pavajul, copacii nu sunt bine hrăniți și nu rezistă. În plus, când le cresc rădăcinile, se produc denivelări pe o arie largă în jurul lor”, mai explică primarul.
Robu susține că, de când este primar, în doi ani și jumătate au fost plantați 3.900 de arbori. „Am în plan să plantez alte mii de copaci, pentru că mie chiar îmi plac copacii și nu fac din asta o temă politică. Nu avem o variantă finală pentru Piața Libertății, plantarea copacilor ține de mobilarea pieței. O să vedem concret cum vom face, pentru ca acei copaci să poată să și trăiască, nu îi punem să avem după aceea o altă temă eternă precum uscarea copacilor. Trebuie să punem în zonă un număr de copaci. Putem scoate și pavajul, nu e asta o problemă”, mai spune primarul. Toate bune și frumoase, dar cum putem vorbi despre „punerea în valoare a realizărilor umane” în Piața Libertății, unde clădirile sunt scorojite și tencuiala stă să cadă pe trecători?
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…