Categories: Economic

Protest anti-CHF la Timisoara: Nu suntem sclavii bancilor! / FOTO

Câteva zeci de „posesori” de credite în valută, mai ales în franci elveţieni, au protestat, duminică la prânz, în Piața Operei. Oamenii le-au cerut autorităților să convertească, în lei, aceste credite. Unii au venit însoțiți și de copii, afișând pancarte pe care scria „Creditul dacă-l plătesc, copilul din ce-l hrănesc?”.

Zeci de oameni n-au ținut cont de ninsoare măruntă și au ieșit, duminică la prânz, în Piața Operei. Protestatarii au venit și din Timișoara, dar și județele Hunedoara și Arad, pentru a cere oficialilor BNR, guvernului și parlamentului să emită o lege care să permită convertirea în lei a creditelor luate în valută, la cursul de la data semnării contractului + o diferență de maximum 20%. Oamenii au agitat sticle pline cu monede, iar unii au avut fluiere. Pe pancartele pe care le-au adus cu ei se putea citi „Banca Nesimțirii Rușinoase”, „Pe noi când ne ajutați? / Vrem și bancheri arestați”, „Băncile ne-au furat / Pe români i-au dezbinat” sau „Isărescu neagă declarația de avere / ANI, nu mai ai putere?”. Oamenii au strigat „Vrem să plătim”. De fapt, acesta este și mesajul protestatarilor: ei vor să-și achite ratele, dar, după ce francul elvețian a luat-o razna, s-au trezit că nu-și mai pot permite acest lucru.

Cei mai mulți dintre cei veniți la protest au spus același lucru: practic, raportat la leu, suma pe care o au de plătit în fiecare lună s-a dublat. Mitinguri similare au avut loc și în București, Cluj-Napoca, Craiova și Iași, organizate de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF. Cei peste 20.000 de membri ai acestui grup au înaintat, în 20 ianuarie, către guvern, Camera Deputaţilor şi Senat printr-un document prin care cer dispunerea, în regim de urgenţă, a unei inițiative legislative care să le ofere celor cu credite în valută posibilitatea de a opta pentru conversia în lei a creditelor, la cursul de la data semnării contractului + o diferență de maximum 20%.

La mijlocul lunii ianuarie, Banca Centrală a Elveției a renunțat la pragul minim de curs de 1,2 franci/euro, în vigoare din 2011. În aceste condiții, cei cu credite în franci s-au trezit cu rate mult mai mari, unii fiind în imposibilitatea de a le mai plăti. La finele lunii noiembrie 2014, valoarea totală a creditelor în franci elveţieni era de 9.965,8 milioane lei. Numărul debitorilor cu credite în franci elveţieni, la aceeaşi dată, era estimat la peste 75.000.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei.…

2 ore ago

Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”

Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă…

2 ore ago

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială…

2 ore ago

Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara

Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea…

2 ore ago

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș

RETIM Ecologic Service S.A. informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari,…

4 ore ago

Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo

Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu…

5 ore ago