Categories: Economic

Protest anti-CHF la Timisoara: Nu suntem sclavii bancilor! / FOTO

Câteva zeci de „posesori” de credite în valută, mai ales în franci elveţieni, au protestat, duminică la prânz, în Piața Operei. Oamenii le-au cerut autorităților să convertească, în lei, aceste credite. Unii au venit însoțiți și de copii, afișând pancarte pe care scria „Creditul dacă-l plătesc, copilul din ce-l hrănesc?”.

Zeci de oameni n-au ținut cont de ninsoare măruntă și au ieșit, duminică la prânz, în Piața Operei. Protestatarii au venit și din Timișoara, dar și județele Hunedoara și Arad, pentru a cere oficialilor BNR, guvernului și parlamentului să emită o lege care să permită convertirea în lei a creditelor luate în valută, la cursul de la data semnării contractului + o diferență de maximum 20%. Oamenii au agitat sticle pline cu monede, iar unii au avut fluiere. Pe pancartele pe care le-au adus cu ei se putea citi „Banca Nesimțirii Rușinoase”, „Pe noi când ne ajutați? / Vrem și bancheri arestați”, „Băncile ne-au furat / Pe români i-au dezbinat” sau „Isărescu neagă declarația de avere / ANI, nu mai ai putere?”. Oamenii au strigat „Vrem să plătim”. De fapt, acesta este și mesajul protestatarilor: ei vor să-și achite ratele, dar, după ce francul elvețian a luat-o razna, s-au trezit că nu-și mai pot permite acest lucru.

Cei mai mulți dintre cei veniți la protest au spus același lucru: practic, raportat la leu, suma pe care o au de plătit în fiecare lună s-a dublat. Mitinguri similare au avut loc și în București, Cluj-Napoca, Craiova și Iași, organizate de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF. Cei peste 20.000 de membri ai acestui grup au înaintat, în 20 ianuarie, către guvern, Camera Deputaţilor şi Senat printr-un document prin care cer dispunerea, în regim de urgenţă, a unei inițiative legislative care să le ofere celor cu credite în valută posibilitatea de a opta pentru conversia în lei a creditelor, la cursul de la data semnării contractului + o diferență de maximum 20%.

La mijlocul lunii ianuarie, Banca Centrală a Elveției a renunțat la pragul minim de curs de 1,2 franci/euro, în vigoare din 2011. În aceste condiții, cei cu credite în franci s-au trezit cu rate mult mai mari, unii fiind în imposibilitatea de a le mai plăti. La finele lunii noiembrie 2014, valoarea totală a creditelor în franci elveţieni era de 9.965,8 milioane lei. Numărul debitorilor cu credite în franci elveţieni, la aceeaşi dată, era estimat la peste 75.000.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Accident rutier cu două victime la Moşniţa Mouă. O şoferiţă nu a dat prioritate în intersecţie

Graba continuă să bage oameni nevinovaţi în spital. O femeie în vârstă de 29 de…

5 ore ago

Trei străzi din Ciarda Roșie au fost ”dotate” cu asfalt/FOTO

Străzile Azaleelor, Ștefan Luchian și Iuliu Podlipny, printre ultimele străzi de pământ sau piatră din…

8 ore ago

Iubitorii biliardului, invitați la tradiționalul Timișoara Open 2K24

Clubul Sportiv „Jucătorul de Biliard – Asociaţie” organizează și anul acesta turneul Timişoara Open 2k24,…

9 ore ago

Razie a Poliţiei Locale şi a controlorilor STPT pe mijloacele de transport în comun

Polițiștii locali și controlorii STPT au avut o acţiune comună, miercuri, pe mijloacele de transport.…

10 ore ago

Cum îți alegi, ca bărbat, încălțămintea potrivită pentru sezonul rece?

Când vine anotimpul rece, alegerea încălțămintei potrivite devine esențială pentru confortul și siguranța bărbaților. Temperaturile…

10 ore ago

Deplasare în celălalt capăt al țării pentru „Leii din Banat”

SCM winsed.swiss Timișoara se află în fața a două deplasări în Liga Națională de baschet,…

12 ore ago