Rasturnare de situatie la Recas! Orașul este blocat dupa alegerea noului viceprimar

Situație greu de imaginat la Recaș. Cu primarul arestat pentru corupție și un viceprimar proaspăt ales, în primărie nu are încă nimeni drept de semnătură în trezorerie. Secretarul orașului spune că a fost încălcată legea în ședința în care s-a schimbat viceprimarul, în timp ce prefectul Eugen Dogariu vede altfel lucrurile.

Scandalul de la Recaș a izbucnit la începutul anului 2015. Atunci, mai mulți membri ai Consiliul Local Recaș a decis să înlocuiască viceprimarul pe motiv că s-a schimbat majoritatea. Decizia a coincis cu perioada în care a fost arestat preventiv primarul Teodor Pavel, cercetat într-un dosar de corupție în care sunt vizați și foștii șefi ai IPJ Timiș. Pe 30 ianuarie, într-o ședință de CL a fost schimbat viceprimarul PSD Alin Neamțu, în locul său fiind ales independentul Daniel Nicula. Situația este în continuare neclară. „Există o hotărâre de consiliu prin care a fost demis Alin Neamțu și una de alegere a noului viceprimar, care nu este în prezent semnată în totalitate. Eu nu am vizat aceste două hotărâri pentru există vicii de procedură. A existat un referat pentru proiectul de hotărâre prin care opt consilieri semnează și solicită demiterea lui Alin Neamțu din funcție, în prima parte a referatului unde scriu că solicită demiterea și semnează pentru ea, iar apoi fac referiri și la schimbare. Din punct de vedere al procedurii, în lege nu apare acest termen al demiterii, demiterea fiind echivalentă cu eliberarea din funcție, iar eliberarea din funcție se regăsește în legea aleșilor locali, 393/2004, unde scrie că eliberarea se face cu două treimi din consilierii locali. La noi înseamnă zece consilieri din 15 și au fost doar nouă. Din alt punct de vedere, șase consilieri, din care unul președintele comisiei de validare, iar altul membru, au părăsit sala de ședințe. Fără președinte și fără acel membru nu se poate face validarea”, a declarat secretarul Ramona Miheț. Secretarul a sesizat și Prefectura Timiș pe acest subiect, dar încă nu a primit un răspuns.

Problema este că, de mai multe câteva săptămâni, orașul este complet blocat din punct de vedere economic. Trezoreria a refuzat să-i dea drept de semnătură noului viceprimar Daniel Nicula, pentru că secretarul a avut obiecție în legătură cu alegerea acestuia. „Există o situație cu specimenul de semnătură pe care trezoreria l-a refuzat noului viceprimar pentru că nu trezoreria nu acceptă o hotărâre de consiliu cu punerea în funcție a unui viceprimar dacă are mențiuni din partea secretarului orașului. Este o chestiune de legalitate. Primăria, la ora actuală, este blocată, nu mai poate să funcționeze din punct de vedere economic”, a declarat viceprimarul demis, Alin Neamțu. Mai grav este faptul că funcționarii din Primăria Recaș riscă să nu-și primească salariile pe luna februarie din cauza acestui blocaj.

Prefectul Eugen Dogariu susține însă că lucrurile nu stau chiar așa. „Hotărârea de consiliu îşi produce efecte din momentul în care este comunicată celor vizaţi. Faptul că ea a semnat sau nu a semnat acea hotărâre nu înseamnă că ea nu-şi produce efectele. Deci, teoretic, din momentul în care hotărârea a fost comunicată celor interesaţi, ea îşi produce efectele. (…) Da (n.r. – viceprimarul), ar trebui să aibă drept de semnătură)”, a declarat Dogariu.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

O oră ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

2 ore ago

Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO

Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred…

4 ore ago

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei.…

6 ore ago

Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”

Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă…

6 ore ago

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială…

6 ore ago