Un timișorean și-a plătit, marți, o parte din rata în franci elvețieni în monede de 10 și 50 de bani. Omul a venit la bancă „înarmat” cu o pungă de plastic în care avea firfiricii și spune că aceasta este forma sa de protest, pentru că acum trebuie să plătească aproape dublu decât în momentul în care a luat banii. Duminică, în Piața Victoriei, ar putea avea loc și un miting al celor cu credite în franci elvețieni.
În 2007, Narcis Semeniuc a luat două credite de la două bănci diferite, în sumă totală de 120.000 de franci elvețieni. O parte din bani i-a folosit pentru cumpărarea unui apartament de patru camere în București, unde locuia la vremea respectivă. Creditul imobiliar a fost luat pe o durată de 25 de ani, iar rata totală pe care o are de plătit, pentru ambele credite, este de 780 de franci. Marți, bărbatul a venit să-și plătească o parte din rată în… monede de 10 și 50 de bani, ca formă de protest. „În momentul ăsta, eforturile de a plăti rata le fac în special vânzând diverse lucruri pe care le mai am din perioadele în care o duceam mai bine. Dacă luăm în calcul o conversie, personal am făcut următoarea socoteală: în șapte ani în care am plătit creditul, dacă la suma respectivă adunăm valoarea de piață a apartamentului, ajungem aproape la 0, raportat la valoarea banilor pe care banca mi i-a pus la dispoziție. De aici încolo, practic, discutăm despre profit, după socoteala mea (…) De aici încolo, dacă aș plăti, presupunând că s-ar ajunge, prin absurd, la cursul istoric de 2,1 lei, suma care s-ar aduna până la finalul celor 25 de ani de credit, dacă a, împărți-o la cursul actual al francului, ar rezulta un profit de 62%. Unde este pierderea băncii?”, spune Semeniuc.
Bărbatul a dus la bancă o plasă de 350 de lei în monede și a stat mai mult de jumătate de oră la ghișeu. În acest interval, casiera a cântărit bănuții. La ieșirea, Narcis Semeniuc a spus că acesta este felul său de a protesta. „Este modul în care vrem să atragem atenția băncilor că vrem să ne plătim ratele. Este cazul să ne asculte. A fost greu, pentru că a durat mult numărătoarea, dar, în condițiile în care plătim niște comisioane de administrare extrem de mari, cred că merităm măcar atâta atenție din partea băncilor. Cu toate calculele pe care le-am făcut, singura soluție este denominarea la cursul istoric, plus un procent care poate fi stabilit în condiții rezonabile între BNR, bănci și clienți”, a explicat bărbatul.
Duminică, 8 februarie, în Piața Operei, ar putea avea loc un protest al celor care au credite în franci elvețieni. „Am depus o cerere la primărie, să ne permită să facem acest lucru. Îi invităm pe toți cei care, în momentul acesta, au credite în orice fel de valută să vină, să înțeleagă demersurile noastre, că intențiile noastre sunt cele mai bune, că vrem să ne plătim ratele. Sperăm să fim măcar 150 de oameni”, mai spune Narcis Semeniuc. Protestul ar urma să aibă loc între orele 12 și 15. La mijlocul lunii ianuarie, Banca Centrală a Elveției a decis să renunțe la pragul minim de curs de 1,2 franci/euro, în vigoare din 2011. Peste noapte, cei cu credite în franci s-au trezit cu rate mai mari cu aproximativ 20%, unii fiind în imposibilitatea de a le mai plăti. La finele lunii noiembrie 2014, valoarea totală a creditelor în franci elveţieni era de 9.965,8 milioane lei. Numărul debitorilor cu credite în franci elveţieni, la aceeaşi dată, era de 75.412.
Invalid Displayed Gallery
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…