Știați că nu aveți voie să vă parcați mașina la mai puțin de 10 metri de ferestrele blocului în care locuiți? Dacă o faceți, sunteți de vină 100% în cazul în care autoturismul vă este făcut zob de bucăți căzute de pe fațada imobilului! I s-a întâmplat unei tinere care a pățit-o anul trecut și care a aflat, de la poliție și parchet, că singura responsabilă este chiar ea.
În mai 2014, Roxana Tudor și-a lăsat mașina într-un loc în care nu există semn de parcare interzisă, în spatele unui bloc de zece etaje de pe strada Gheorghe Lazăr. A doua zi, surpriză: parbrizul și un far îi erau sparte, iar capota de la motor era avariată. „A căzut o lespede de pe bloc. Norocul, dacă pot să-i spun așa, a fost că a căzut înainte pe un fel de depozit din spatele blocului și apoi a ricoșat pe mașina mea”, povestește tânăra. Soțul ei a depus plângere la Secția 4 Poliție împotriva asociației de proprietari de la blocul respectiv. „Am discutat cu administratorul și cu președintele asociației, mi-au spus că vor să-mi dea jumătate din suma pentru reparații. Nu am fost de acord, ce vină am eu? În zonă nu sunt locuri de parcare, fiecare își lasă mașina unde poate. Dacă nu era a mea, era a altcuiva”, spunea Roxana Tudor, la vremea respectivă.
La opt luni de la incident, tânăra a aflat cu stupoare că… vina îi aparține integral! A constatat asta un agent de la Secția 4 – Compartimentul Proximitate, care a propus clasarea plângerii depuse de soțul Roxanei Tudor. În referat se precizează că „în spatele imobilului din dreptul scării E (pe str. Gheorghe Lazăr nr. 40 – n.r.) s-a desprins o bucată de tencuială și a căzut pe plafoul de la unitatea «Norebo», iar de acolo a lunecat și a căzut pe autoturismul cu nr. TM-12-NNZ, care nu era parcat conform legislației (Ordinul 536/1997, care menționează că parcarea se face la 10 metri de ferestrele camerei de locuit)”! Altfel spus, de vină nu e asociația de proprietari care nu-și întreține imobilul, ci șoferul care, neavând la dispoziție parcări amenajate, își lasă mașina unde găsește loc. Pe baza acestui referat, un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a dispus „clasarea cauzei cu privire la plângerea penală” depusă de Cosmin Tudor. Ordinul 536/1997, despre care vorbește agentul de poliție de la Secția 4, a fost emis de Ministerul Sănătății și se referă la „spaţii amenajate pentru gararea şi parcarea autovehiculelor populaţiei din zona respectivă, situate la distanţe de minimum 10 m de ferestrele camerelor de locuit”. Or, în acest caz nu este vorba de un spațiu amenajat…
Roxana Tudor a primit cu stupefacție decizia. „Mie nu-mi vine să cred în ce țară trăim. Polițista de la Secția 4 a constatat doar că mașina mea era parcată neregulamentar… De ani de zile, oamenii își lasă mașinile acolo, oricum nu este niciun semn care să interzică parcarea. E mult mai ușor să dai vina pe victimă, decât să te complici să rezolvi o problemă. Jos pălăria pentru sistemul judiciar. Mă întreb cine ar fi fost de vină dacă aceeași bucată de tencuială ar fi căzut în capul cuiva care trecea pe lângă bloc…”, ne-a declarat tânăra. În 2007, în Calea Șagului, o tânără a murit după ce o cărămidă ornamentală căzută de pe fațada unui imobil a lovit-o în cap.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…