Categories: Primăria Timişoara

Balta Lamaita a intrat in reabilitare! In Freidorf ar putea aparea lebedele / FOTO

Lucrările de amenajare de la Balta Lămâița au început oficial miercuri. Peste opt luni, aici va exista un ponton nou-nouț, malurile vor fi amenajate, iar în vara viitoare locuitorii din zonă vor sta la soare pe șezlonguri. Totul va costa peste 571.000 de euro.

Reconstrucția ecologică a Bălții Lămâița, anunțată în vara anului trecut, a început oficial miercuri. Principalele lucrări de amenajare a terenului şi a bălţii, pe o suprafaţă de 9.218 mp, presupun curăţarea luciului de apă şi a albiei bălţii, montarea de bănci, pergola și coşuri de gunoi, construirea unui ponton, a unei fântâni de apă și a unei cişmele de cartier, montarea de corpuri de iluminat fotovoltaice, dar și desenarea de alei. „Este o zonă pe care de mult cetăţenii care locuiesc aici îşi doresc să o vadă altfel. Durata de execuţie este de opt luni. Prin urmare, în noiembrie trebuie să fie totul gata, eu mă aştept chiar să terminăm puţin mai devreme dacă timpul va fi favorabil. Amenajările vor fi destul de complexe, se va schimba inclusiv profilul acestei bălţi, forma ei va fi modificată, va fi curăţată și dragată, apoi se vor amenaja malurile, un ponton, pe mal vor fi bănci, vor fi locuri dotate cu şezlonguri, unde cetăţenii vor putea să îşi petreacă timpul liber”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Conform acestuia, în zonă se va înregistra și o premieră. „Vom folosi această baltă şi pentru preluarea apei pluviale. Va fi primul loc în Timişoara în care apa pluvială de la blocuri va fi colectată şi direcţionată către această baltă şi nu va mai merge în reţeaua pluvială a Aquatim. Consecinţa directă va fi că cetăţenii nu vor mai trebui să plătească acea apă. Vorbim despre blocurile din imediata vecinătate”, mai spune edilul. Pentru iluminat se vor folosi corpuri cu leduri şi panouri cu celule fotovoltaice, astfel că nu va fi nevoie de serviciile Enel. Lucrarea va fi executată de Kasdum-GF, o firmă din Drobeta Turnu Severin care lucrează și la reabilitarea Liceului „Nikolaus Lenau”.

Pe noua baltă ar putea apărea și… lebedele! „Vom avea şi păsări, fără îndoială. Vom vedea ce fel. Şi lebede, de ce nu, eu cred că se potriveşte să avem lebede şi pe această baltă, cu toate riscurile pe care le putem presupune”, mai spune primarul. Pescarii din zonă nu trebuie să se teamă că li va interzice acest hobby, mai ales că, spun oamenii, în momentul de față, balta e plină de pește. „Se va putea şi pescui. Se curăţă mai întâi, dar în mod cert va fi populată cu peşte balta. Dacă nu de către noi, de cetăţenii care sunt pasionaţi de pescuit”, a declarat Robu. În prezent, pe baltă își fac veacul câteva păsări de apă, în timp ce la mal plutesc zeci de pet-uri și tot felul de deșeuri.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

3 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

3 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

4 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

5 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

5 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

6 ore ago