Categories: Primăria Timişoara

Coloana Fidelitatii sta in cimitir fiindca lipseste o hartie de la Ministerul Culturii

Doar Ministerul Culturii mai stă în calea mutării Coloanei Fidelității din cimitirul din Calea Lipovei, în Piața Bălcescu. Instituția nu emite un aviz pentru această operațiune, deși municipalitatea l-a solicitat de multă vreme. Primarul Nicolae Robu nu renunță la mutare, chiar dacă nu are idee când va putea fi pusă în practică.

Coloana Fidelității se află încă în cimitirul din Calea Lipovei, unde partea ei centrală a fost restaurată de mai multă vreme pe banii unei firme private. Mai e însă de lucru, dar nu se poate face șantier în cimitir, așa că monumentul ar trebui mutat. Acest lucru este însă imposibil în momentul de față.. Totul, pentru că nu există un act obligatoriu pentru astfel de operațiuni. „Nu am primit aprobare de la Ministerul Culturii. L-am rugat pe viceprimarul Traian Stoia, că încă sunt ei la guvernare, la fiecare ședință operativă îl rog să mai intervină pe filiera lor. Ne lipsește o aprobare de la minister ca s-o putem scoate din cimitir, pentru recondiționare. Nu putem s-o recondiționăm acolo, la fața locului”, spune primarul Nicolae Robu. Solicitarea către minister a fost făcută de mai multă vreme, dar nu s-a primit niciun răspuns. „Nu există un termen legal în care se dă un răspuns. Chiar asta am întrebat și eu, dacă nu mergem pe aprobare tacită, dacă în 30 de zile nu se răspunde. Nu mai există așa ceva. În fiecare luni, în ședința operativă aduc în discuție, am o listă de vreo 50 și ceva de probleme și una dintre ele este Coloana Fidelității”, explică edilul.

Coloana Fidelității a fost donată Timișoarei de împăratul Franz Joseph și este opera arhitectului Josef Kranner. Acesta este, printre altele, cel care a renovat monumentala catedrala Sf. Vit de la Praga. Coloana de aproape 20 de metri înălțime a stat multă vreme în actuala Piață a Libertății, în fața vechii primării. Consiliul local a votat, acum un an, în favoarea reamplasării ei în intersecția din Piața Bălcescu, însă fără vreun termen de punere în practică a operațiunii. Ideea era ca, în noul amplasament, monumenul să se fie înconjurat de inele concentrice de apă și iarbă.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

6 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

7 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

9 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

10 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

10 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

11 ore ago