Categories: Primăria Timişoara

Coloana Fidelitatii sta in cimitir fiindca lipseste o hartie de la Ministerul Culturii

Doar Ministerul Culturii mai stă în calea mutării Coloanei Fidelității din cimitirul din Calea Lipovei, în Piața Bălcescu. Instituția nu emite un aviz pentru această operațiune, deși municipalitatea l-a solicitat de multă vreme. Primarul Nicolae Robu nu renunță la mutare, chiar dacă nu are idee când va putea fi pusă în practică.

Coloana Fidelității se află încă în cimitirul din Calea Lipovei, unde partea ei centrală a fost restaurată de mai multă vreme pe banii unei firme private. Mai e însă de lucru, dar nu se poate face șantier în cimitir, așa că monumentul ar trebui mutat. Acest lucru este însă imposibil în momentul de față.. Totul, pentru că nu există un act obligatoriu pentru astfel de operațiuni. „Nu am primit aprobare de la Ministerul Culturii. L-am rugat pe viceprimarul Traian Stoia, că încă sunt ei la guvernare, la fiecare ședință operativă îl rog să mai intervină pe filiera lor. Ne lipsește o aprobare de la minister ca s-o putem scoate din cimitir, pentru recondiționare. Nu putem s-o recondiționăm acolo, la fața locului”, spune primarul Nicolae Robu. Solicitarea către minister a fost făcută de mai multă vreme, dar nu s-a primit niciun răspuns. „Nu există un termen legal în care se dă un răspuns. Chiar asta am întrebat și eu, dacă nu mergem pe aprobare tacită, dacă în 30 de zile nu se răspunde. Nu mai există așa ceva. În fiecare luni, în ședința operativă aduc în discuție, am o listă de vreo 50 și ceva de probleme și una dintre ele este Coloana Fidelității”, explică edilul.

Coloana Fidelității a fost donată Timișoarei de împăratul Franz Joseph și este opera arhitectului Josef Kranner. Acesta este, printre altele, cel care a renovat monumentala catedrala Sf. Vit de la Praga. Coloana de aproape 20 de metri înălțime a stat multă vreme în actuala Piață a Libertății, în fața vechii primării. Consiliul local a votat, acum un an, în favoarea reamplasării ei în intersecția din Piața Bălcescu, însă fără vreun termen de punere în practică a operațiunii. Ideea era ca, în noul amplasament, monumenul să se fie înconjurat de inele concentrice de apă și iarbă.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei.…

O oră ago

Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”

Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă…

O oră ago

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială…

2 ore ago

Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara

Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea…

2 ore ago

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș

RETIM Ecologic Service S.A. informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari,…

4 ore ago

Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo

Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu…

5 ore ago