Categories: Reţeta de weekend

Reteta de sambata: Paine de casa

De când mă știu, am iubit pâinea de casă, caldă, proaspăt scoasă din cuptor. Îmi amintesc vremurile copilăriei, când bunica, împreună cu alte femei din vecini, frământau și coceau pâine acasă. Erau pâini mari, rotunde sau împletituri dulci (colăcei), cu nucă și unși cu miere din belșug, pentru noi, copiii. Toată casă mirosea a pâine proaspătă, zile în șir.

Să vă spun rețeta de pâine de casă, simplă, ușor de făcut, ieftină și cu un gust fantastic de gustos.

-1 kg făină
-600 ml apă (aproximativ)
-1 lingură rasă de sare
-1 linguriță de zahăr
-25 g de drojdie proaspătă sau un pliculeț drojdie uscată
-50 ml ulei (ideal să fie de măsline)

Făina se cerne într-un lighenaș și se amestecă împreună cu zahărul și drojdia uscată. Se adaugă apa calduță și sarea și se frământă tot. Din când în când, se ung mâinile și ligheanul cu ulei de măsline. Se frământă bine, să se desprindă aluatul de mână. Se acoperă vasul cu un șervet curat și se lasă în loc cald, să crească, timp de o oră. Cu mâinile unse cu ulei, se rupe aluatul în două bucăți și se fac pâini. Se pot face simple sau împletite, după dorință. Se mai lasă în tavă încă 30 de minute, să crească, și apoi se coc la 170-180 de grade. După 40 de minute se face proba cu scobitoarea. Când este coaptă bine, se scoate din cuptor și din tavă și se acoperă cu un șervet curat. Coaja se va înmuia. Pâinea se poate unge deasupra cu ou sau cu apa simplă, dacă e post, se pot presăra semințe sau se lasă simplă. Este un aluat simplu și bun, moale, pufos, iar pâinea se menține proaspătă câteva zile. Poate fi pusă în pungă, la frigider. Din același aluat se pot pregăti turte simple sau umplute cu brânză, spanac, dovleac, varză, coapte în ulei sau în tigaia de teflon. Pofta bună! Mai multe rețete delicioase, cu poveste, puteți găsi aici, în „bucătăria” Ginei Bradea!

Share
Published by
Reteta de sambata

Recent Posts

Drumul expres Lugoj – Drobeta Turnu Severin are asigurată finanțarea pentru realizarea studiului de fezabilitate

Defuncta A6, devenită între timp drum expres, care va lega Drobeta Turnu Severin și Lugoj,…

11 ore ago

Antrenorul SCM USV este… top! Mugurel Preda, ales cel mai bun tehnician din țară

Mugur Preda a fost desemnat antrenorul anului, în ancheta organizată de Federația Română de Rugby.…

12 ore ago

Povestea care trebuie spusă la fiecare Crăciun: atunci când gloanțele au tăcut, inamicii au devenit prieteni! Și au jucat fotbal…

În 1914, chiar în mijlocul groazei Primului Război Mondial, s-a întâmplat ceva aproape de necrezut:…

14 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timişoara

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2025 Iubiți frați și surori în Cristos! Să-L așteptăm,…

17 ore ago

Scrisoarea Pastorală de Crăciun a Preasfinţitului Părinte Ioan, episcopul greco-catolic de Lugoj

† IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația Scaunului apostolic al Romei și voința Sinodului Bisericii…

17 ore ago

Pastorala de Crăciun a IPS Ioan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

18 ore ago