Categories: Reţeta de weekend

Reteta de sambata: Paine de casa

De când mă știu, am iubit pâinea de casă, caldă, proaspăt scoasă din cuptor. Îmi amintesc vremurile copilăriei, când bunica, împreună cu alte femei din vecini, frământau și coceau pâine acasă. Erau pâini mari, rotunde sau împletituri dulci (colăcei), cu nucă și unși cu miere din belșug, pentru noi, copiii. Toată casă mirosea a pâine proaspătă, zile în șir.

Să vă spun rețeta de pâine de casă, simplă, ușor de făcut, ieftină și cu un gust fantastic de gustos.

-1 kg făină
-600 ml apă (aproximativ)
-1 lingură rasă de sare
-1 linguriță de zahăr
-25 g de drojdie proaspătă sau un pliculeț drojdie uscată
-50 ml ulei (ideal să fie de măsline)

Făina se cerne într-un lighenaș și se amestecă împreună cu zahărul și drojdia uscată. Se adaugă apa calduță și sarea și se frământă tot. Din când în când, se ung mâinile și ligheanul cu ulei de măsline. Se frământă bine, să se desprindă aluatul de mână. Se acoperă vasul cu un șervet curat și se lasă în loc cald, să crească, timp de o oră. Cu mâinile unse cu ulei, se rupe aluatul în două bucăți și se fac pâini. Se pot face simple sau împletite, după dorință. Se mai lasă în tavă încă 30 de minute, să crească, și apoi se coc la 170-180 de grade. După 40 de minute se face proba cu scobitoarea. Când este coaptă bine, se scoate din cuptor și din tavă și se acoperă cu un șervet curat. Coaja se va înmuia. Pâinea se poate unge deasupra cu ou sau cu apa simplă, dacă e post, se pot presăra semințe sau se lasă simplă. Este un aluat simplu și bun, moale, pufos, iar pâinea se menține proaspătă câteva zile. Poate fi pusă în pungă, la frigider. Din același aluat se pot pregăti turte simple sau umplute cu brânză, spanac, dovleac, varză, coapte în ulei sau în tigaia de teflon. Pofta bună! Mai multe rețete delicioase, cu poveste, puteți găsi aici, în „bucătăria” Ginei Bradea!

Share
Published by
Reteta de sambata

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

2 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

3 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

5 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

6 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

7 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

7 ore ago