De când mă știu, am iubit pâinea de casă, caldă, proaspăt scoasă din cuptor. Îmi amintesc vremurile copilăriei, când bunica, împreună cu alte femei din vecini, frământau și coceau pâine acasă. Erau pâini mari, rotunde sau împletituri dulci (colăcei), cu nucă și unși cu miere din belșug, pentru noi, copiii. Toată casă mirosea a pâine proaspătă, zile în șir.
Să vă spun rețeta de pâine de casă, simplă, ușor de făcut, ieftină și cu un gust fantastic de gustos.
-1 kg făină
-600 ml apă (aproximativ)
-1 lingură rasă de sare
-1 linguriță de zahăr
-25 g de drojdie proaspătă sau un pliculeț drojdie uscată
-50 ml ulei (ideal să fie de măsline)
Făina se cerne într-un lighenaș și se amestecă împreună cu zahărul și drojdia uscată. Se adaugă apa calduță și sarea și se frământă tot. Din când în când, se ung mâinile și ligheanul cu ulei de măsline. Se frământă bine, să se desprindă aluatul de mână. Se acoperă vasul cu un șervet curat și se lasă în loc cald, să crească, timp de o oră. Cu mâinile unse cu ulei, se rupe aluatul în două bucăți și se fac pâini. Se pot face simple sau împletite, după dorință. Se mai lasă în tavă încă 30 de minute, să crească, și apoi se coc la 170-180 de grade. După 40 de minute se face proba cu scobitoarea. Când este coaptă bine, se scoate din cuptor și din tavă și se acoperă cu un șervet curat. Coaja se va înmuia. Pâinea se poate unge deasupra cu ou sau cu apa simplă, dacă e post, se pot presăra semințe sau se lasă simplă. Este un aluat simplu și bun, moale, pufos, iar pâinea se menține proaspătă câteva zile. Poate fi pusă în pungă, la frigider. Din același aluat se pot pregăti turte simple sau umplute cu brânză, spanac, dovleac, varză, coapte în ulei sau în tigaia de teflon. Pofta bună! Mai multe rețete delicioase, cu poveste, puteți găsi aici, în „bucătăria” Ginei Bradea!
Comentarii prin facebook