Sondaj in ceasul al 12-lea: cum preferati Piata Libertatii, cu copaci sau fara?

Piața Libertății este un subiect care îl preocupă intens în aceste zile pe primarul Nicolae Robu. După ce a încercat să explice, prin fotografii ale unor spații celebre din Europa, de ce piața trebuie să rămână fără copaci, edilul a trecut la sondaje. E interesant de văzut ce va face municipalitatea dacă rezultatul ar fi unul cu… arbori! Foarte probabil, nimic.

Cu câteva zeci de fotografii și explicații despre construcție și arhitecți, primarul Nicolae Robu a încercat să convingă timișorenii că ideea unei Piețe a Libertății fără copaci se înscrie în nota europeană a spațiilor de această factură. Pentru că unii dintre cei care au comentat la postarea sa i-au reproșat faptul că nu i-a întrebat pe timișoreni ce-și doresc, Robu a întocmit repede un sondaj care se intitulează „Ce variantă de Piața Libertății preferați?”. Sunt exact trei întrebări.

Cum ați prefera să fie Piața Libertății?” – cu variantele „a. Aşa cum a fost gândită iniţial, cum sunt majoritatea pieţelor celebre din Europa (…) piaţă minerală, cvasi fără vegetaţie (doar cu câţiva copaci), puternic animate (…); b. Aşa cum a ajuns ea la un moment dat, începând din perioada austro-ungară şi ţinând până recent, inclusiv pe parcursul comunismului, adică: cu mulţi copaci, cu o mulţime de bănci pentru stat la umbra respectivilor copaci, lipsită de evenimente (să nu uităm că în Timişoara se pune problema statului la umbră doar două luni calendaristice pe an: în iulie şi august); c. Nu ştiu cum e mai bine; d. Nu vreau să mă pronunţ.

Vă place pavajul în cercuri concentrice alternativ din piatră cioplită gri și cărămidă clincherizată roșiatică – variantele oferite sunt „a. Da, e foarte frumos; b. Da, e frumos; c. Nu, aş fi preferat să fie totul alternanţe gri deschis cu gri închis sau gri cu negru; d. Nu, n-ar fi trebuit să se facă nimic la ea, era foarte bine cum a fost; e. Nu ştiu; f. Nu vreau să răspund”.

„Considerați că am făcut bine că am cerut imperativ arhitecților proiectanți să schimbe pe partea centrală a străzilor de principal flux pietonal de promenadă – Blaga, Alecsandri, Savoya, Mercy – piatra cioplită, cubică, cu asperități (…) prevăzută inițial cu piatră tăiată (…) cvasi netedă – variante de răspuns: a. Da, aţi făcut bine, întrucât, într-adevăr, pe piatra cioplită se merge foarte greu (…); b. Nu, aţi făcut rău, n-aveaţi ce să vă băgaţi peste specialişti, femeile şi bărbaţii neavând decât să-şi ia încălţăminte potrivită; c. Nu ştiu dacă aţi făcut bine sau rău; d. Nu vreau să răspund”.

Sondajul este însă pur și simplu de plăcere, pentru că, și în eventualitatea în care repondenții resping și varianta fără copaci, și pavajul gri-roșiatic, și schimbarea pavajului, e imposibil de crezut că se va reveni asupra proiectului. Dacă vreți totuși să răspundeți curiozităților primarului, o puteți face aici.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

50 de minute ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

13 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

14 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

19 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

20 de ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

20 de ore ago