Sondaj in ceasul al 12-lea: cum preferati Piata Libertatii, cu copaci sau fara?

Piața Libertății este un subiect care îl preocupă intens în aceste zile pe primarul Nicolae Robu. După ce a încercat să explice, prin fotografii ale unor spații celebre din Europa, de ce piața trebuie să rămână fără copaci, edilul a trecut la sondaje. E interesant de văzut ce va face municipalitatea dacă rezultatul ar fi unul cu… arbori! Foarte probabil, nimic.

Cu câteva zeci de fotografii și explicații despre construcție și arhitecți, primarul Nicolae Robu a încercat să convingă timișorenii că ideea unei Piețe a Libertății fără copaci se înscrie în nota europeană a spațiilor de această factură. Pentru că unii dintre cei care au comentat la postarea sa i-au reproșat faptul că nu i-a întrebat pe timișoreni ce-și doresc, Robu a întocmit repede un sondaj care se intitulează „Ce variantă de Piața Libertății preferați?”. Sunt exact trei întrebări.

Cum ați prefera să fie Piața Libertății?” – cu variantele „a. Aşa cum a fost gândită iniţial, cum sunt majoritatea pieţelor celebre din Europa (…) piaţă minerală, cvasi fără vegetaţie (doar cu câţiva copaci), puternic animate (…); b. Aşa cum a ajuns ea la un moment dat, începând din perioada austro-ungară şi ţinând până recent, inclusiv pe parcursul comunismului, adică: cu mulţi copaci, cu o mulţime de bănci pentru stat la umbra respectivilor copaci, lipsită de evenimente (să nu uităm că în Timişoara se pune problema statului la umbră doar două luni calendaristice pe an: în iulie şi august); c. Nu ştiu cum e mai bine; d. Nu vreau să mă pronunţ.

Vă place pavajul în cercuri concentrice alternativ din piatră cioplită gri și cărămidă clincherizată roșiatică – variantele oferite sunt „a. Da, e foarte frumos; b. Da, e frumos; c. Nu, aş fi preferat să fie totul alternanţe gri deschis cu gri închis sau gri cu negru; d. Nu, n-ar fi trebuit să se facă nimic la ea, era foarte bine cum a fost; e. Nu ştiu; f. Nu vreau să răspund”.

„Considerați că am făcut bine că am cerut imperativ arhitecților proiectanți să schimbe pe partea centrală a străzilor de principal flux pietonal de promenadă – Blaga, Alecsandri, Savoya, Mercy – piatra cioplită, cubică, cu asperități (…) prevăzută inițial cu piatră tăiată (…) cvasi netedă – variante de răspuns: a. Da, aţi făcut bine, întrucât, într-adevăr, pe piatra cioplită se merge foarte greu (…); b. Nu, aţi făcut rău, n-aveaţi ce să vă băgaţi peste specialişti, femeile şi bărbaţii neavând decât să-şi ia încălţăminte potrivită; c. Nu ştiu dacă aţi făcut bine sau rău; d. Nu vreau să răspund”.

Sondajul este însă pur și simplu de plăcere, pentru că, și în eventualitatea în care repondenții resping și varianta fără copaci, și pavajul gri-roșiatic, și schimbarea pavajului, e imposibil de crezut că se va reveni asupra proiectului. Dacă vreți totuși să răspundeți curiozităților primarului, o puteți face aici.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…

34 de minute ago

Taxele și impozitele locale au creat interes în plenul Consiliului Local Timișoara

Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…

51 de minute ago

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…

O oră ago

Lasconi cu Băsescu, Ciucă cu… Dani Mocanu. Apelul la unitatea dreptei făcut de Bolojan a dat ceva roade

Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

5 ore ago

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

14 ore ago