Timisorenii din Calea Urseni nu vor „blocuri” intre case! Dezbatere publica cu scandal la primarie

Câteva zeci de locuitori din Calea Urseni au venit joi la dezbaterea publică de la Primăria Timișoara, pentru a le spune autorităților locale că nu vor „blocuri” pe strada lor. Este vorba, de fapt, despre o nouă zonă rezidențială care ar urma să se construiască pe un teren privat de 35.000 de metri pătrați despre oamenii susțin că este zonă verde.

Terenul care a iscat întreaga tevatură este fosta pepinieră a Horticola și a fost naționalizat abuziv în anii 50. A fost recuperat de foștii proprietari, după 15 ani de procese, și, în prezent, este invadat de vegetație. Acesta este, de altfel, una dintre nemulțumirile oamenilor care au case în apropiere, care susțin că, prin ridicarea cartierului rezidențial pentru care se cer autorizațiile, va fi distrusă zona verde. „Nu a fost niciodată o zonă verde (…) PUZ-ul prevede o suprafață de 10% pentru spații verzi, 10% pentru zone sportive (…) De exemplu, zona verde propusa este de dimensiunea Parcului Justiției, cel de lângă primărie. Deci este propus un parc adevărat, întreg. O altă zonă este exact cât Parcul Alpinet din spatele Catedralei. Zona sportivă este de dimensiunea bazei Știința (…) Astea sunt câștigurile comunității. O să spuneți că nu sunt câștiguri, că este zonă verde. Dar acum este abuziv zonă verde, e terenul cuiva”, explicat arhitectul Radu Radoslav, reprezentantul firmei care a realizat proiectul. Conform acestia, urmează să fie construite imobile în regim de înălțime P+2, de genul locuințe familiale pentru maximum două familii și locuințe colective pentru cel mult șase familii.

Locuitorii prezenți la dezbatere – câteva zeci la număr – au fost foarte vocali și, neconvinși de argumentele arhitectului, au spus că nu doresc ca, lângă casele lor, să apară blocuri. „Locuiesc în acea zonă, chiar sunt singura casă lângă acel PUZ. Ne băgați pe gât acest PUZ, nici nu ați notificat pe cine trebuie, eu sunt singurul proprietar din zonă (…) Nu vreau să mă trezesc cu un bloc la trei metri de mine. Am o casă cu parter și mansardă, proprietatea mea are șapte metri înălțime”, a spus Sorina Daniela Popa. A încercat s-o convingă că lucrurile sunt în regulă cu noul PUZ arhitectul șef Ciprian Cădariu. „Există un articol în Legea 50 care spune că se poate etaja un singur nivel, o singură dată. Nu poate fi depășită înălțimea de 12 metri”, a spus acesta, iar replica a venit imediat. „În acea zona nu sunt clădiri nici de o parte, nici de alta, mai mari decât parter + mansard. De ce nu se face așa cum sunt în zonă? Dacă n-au făcut-o Ceaușeștii, înțeleg că doriți dvs? Dacă eu mi-am făcut P+M, dumneavoastră vreți să faceți la 12 metri? De ce nu se poate construi parter și mansardă?”.

O altă problemă ridicată de oameni a fost cea legată de utilități. Ei spun că, dacă în zonă vor fi construite noi unități locative, sistemul de canalizare și cel electric nu vor mai face față. „Nu a fost comunicare, dacă firma venea la noi în cartier și făcea o dezbatere publică cu noi, cu cetățenii, era mult mai simplu. La noi tot timpul au fost probleme cu canalizarea”, a spus Ovidiu Tănase, președintele Consiliului Consultativ de Cartier Ciarda Roșie. Reprezentantul Aquatim susține, pe de altă parte, că, în momentul de față, conducta existentă face față și poate transporta debitul de apă uzată menajeră, dar n-a putut oferi garanții pe viitor. Totul depinde o nouă stație de pompare, a cărei construcție n-a început încă. Sunt probleme și cu energia electrică, spun oamenii. Unii se plâng că au rămas în beznă chiar în noaptea de Revelion și cer ca autoritățile să pună condiții stricte pentru orice nouă investiție. „Enel are probleme din 2010. Rog autoritățile locale să condiționeze orice autorizări de investiții. Avem dreptul la un trai decent”, a spus una dintre cele prezente la dezbatere.

O altă femeie care locuiește în zonă a prezentat niște fotografii cu terenul în discuție, susținând că acolo se află o pădure în care cresc și arbori din specii protejate. Unul dintre proprietarii terenului, care locuiește la Oradea, s-a arătat dispus să le prezinte oamenilor toate actele care dovedesc că nici vorbă de pădure acolo. După aproape trei ceasuri de parlamentări, multe pe un ton ridicat, consilierul Nistor Geană i-a întrebat pe participanții la dezbatere dacă sunt de acord cu ridicarea unor noi imobile, iar răspunsul a fost unanim: „Nu”. Președintele Consiliului de Cartier Ciarda Roșie susține că există deja 100 de oameni care se opun acestui PUZ, dar decizia finală va aparține consilierilor locali. Unii dintre ei – Romanița Jumanca, Alfred Simonis, Dan Idolu, Lucian Taropa, Grigore Grigoroiu, Nistor Geană și Vasile Vesa – au asistat la dezbaterea de joi.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

O oră ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

O oră ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

2 ore ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

2 ore ago

Horticultura vă oferă cele mai colorate şi înmiresmate cadouri de Paşte/Foto

Pe lista de cumpărături şi cadouri de Paște nu trebuie să lipsească florile sau aranjamentele…

3 ore ago

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

15 ore ago