Multă lume își freacă acum mâinile de bucurie, după ce Curtea de Apel Timișoara a decis că finanțarea clubului Poli Timișoara de către primărie în „era Iancu” a fost ilegală. Decizia vine la puțin timp după ce o rezoluție similară a fost dată și în cazul Consiliului Județean, în ambele cazuri fiind vorba de sesizări ale Curții de Conturi. Culmea, mulți dintre cei care se bucură acum au jubilat la succesele lui Poli, s-au întristat la eșecuri, nu puțini fiind în trecut chiar adulatori ai lui Iancu. Alții care se bucură că banii se vor recupera, jubilează degeaba. Personal, spre deosebire de actualii săi critici, nu mi-a plăcut niciodată acest personaj, fie numai și pentru grobianismul dâmbovițean cu care a descins pe Bega.
Am criticat de multe ori modul în care sunt utilizați banii publici de către Iancu, cel care a împrumutat echipa, iar nu a finanțat-o. Am considerat însă întotdeauna că performanța trebuie ajutată și cu bani de la municipalitate și Consiliul Județean. Problema este că banii publici mergeau spre conturile firmelor lui Iancu, o dovadă fiind și deconturile bizare pe care acesta le ducea la primărie (paltoane, costume, baxuri de ciocolată și alte facturi primite de la unele magazine duty-free). Pe de altă parte, dacă în primii ani „Elefantul” a investit bani serioși în echipă, ulterior Poli Timișoara a trăit doar din banii primiți de la primărie și CJT plus vânzări de jucători. Pe scurt, fără banii publici pompați la Poli, nu aveam echipa și rezultatele cu care mulți se mândresc. Personal, nu supraevaluez aceste rezultae, mai ales că am pierdut campionate nu la Steaua, Dinamo sau CFR Cluj, ci la Oțelul și Urziceni.Și aș spune că în condiții suspecte, pe care Marian Iancu ar trebui să le lămurească odată. Iar acum chiar are timp pentru așa ceva, fiind într-un loc unde mulți își descoperă talente scriitoricești.
Revenind la decizia Curții de Apel, trebuie spus că aceasta nu s-a referit la destinația banului public, ci tocmai la finanțarea echipei. Nu contest sub nicio formă sentința, în mod cert fiind dată în baza legii. Însă există câteva întrebări, la care nu am găsit un răspuns până acum. În primul rând, Curtea de Conturi ani la rând n-a găsit nimic suspect în finanțarea echipei. Ce s-a întâmplat oare, ca după câțiva ani să descopere că totul a fost ilegal? Să înțeleg că ințial controalele au fost făcute de inspectori care aveau case primite de la primărie, iar apoi au venit cei care nu aveau? Dacă e așa, cei care au dat OK-ul au fost sancționați sub o formă sau alta? Curtea de Conturi continuă să fie o instituție destul de puțin transparentă, și nu de puține ori rapoartele sale au un puternic iz politic, ca să nu spun și de altă natură.
A doua mare problemă este legislația din domeniu. Una plină de ambiguități și extrem de interpretabilă. Nu știu dacă a fost vreo primărie sau consiliu județean care să nu fi investit în fotbal sau alte sporturi. Însă numai unii au fost luați de @fraieri@, printre care Primăria Timișoara și CJ Timiș. De exemplu, cea mai grosolană mostră de sponsorizare a fost cea a defunctei echipe Unirea Urziceni de către… Primăria Voluntari cu 1,5 milioane de euro anual. Nu doar că primăria în cauză nu dădea bani la o echipă din propriul oraș, dar nici măcar la una din același județ, Urziceniul fiind în Ialomița, iar Voluntariul în Ilfov. N-am auzit însă ca cineva, nică măcar Curtea lui nea Nicu Văcăroiu, să-l fi tras la răspundere pe nea Pandele, soțul belicoasei senatoare PSD Gabriela Firea. Să mai spun că în perioada 2000-2004, mai bine de trei sferturi din echipele din primul eșalon erau arondate la PSD, fiind racordate și la bani publici? Că nu mai juca Poli Timișoara cu Farul Constanța, ci PSD Timiș cu PSD Constanța? N-am auzit nimic nici de acele lucruri. Și sunt n-șpe exemple, începând de la primăriile comunale care au ajutat fotbalul. Și bine au făcut! Doar că s-a judecat cu alte monede, de la caz la caz.
Altfel, PSD-ul sare acum la atac și cere demisia secretarului Ioan Cojocari pe motiv de finanțare ilegală. Exact același PSD care forma majoritate în CLT alături de primarul Ciuhandu, având și viceprimar, azi membru al Guvernului Ponta. Ori n-am auzit la acea vreme ca PSD-ul să conteste finanțarea echipei, cu excepția unor cazuri izolate. Altfel, poate social-democrații au o oarecare dreptate, dar în ceea ce îl privește pe „avocatul” Cojocari, care a reprezentat Primăria în proces, iar nu pe juristul Cojocari cu care au fost de acord. Deși, se pare că și „juristul” a gafat, atâta timp cât HCL-urile privind finanțarea au fost considerate ilegale. Sau s-a bazat prea mult – și mă repet aici – pe casele date celor de la Curtea de Conturi…
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…