Categories: Primăria Timişoara

Constructorul de la Lenau: Robu a fost anuntat de toate problemele, dar le-a ignorat

Situația de la Liceul Lenau rămâne în continuare în aer, deși primarul Nicolae Robu susținea că problemele se vor rezolva. Asta, nu înainte însă de a amenința voalat constructorul că i s-ar putea imputa pierderea fondurilor. Reprezentantul Kasdum-GF îi dă replica edilului, făcându-i o listă a „bubelor” din acest proiect, pe care acesta le-ar fi trecut cu vederea până acum.

Primarul Nicolae Robu se declara convins că, până după Paște, situația de la Liceul Lenau, unde au fost oprite lucrările de reabilitare, se va clarifica. Edilul îi transmitea însă constructorului, de care era foarte mulțumit acum câteva săptămâni, că ar trebui să fie mai moderat în declarații. „Să nu se joace executantul, această firmă, cu noi, pentru că și noi putem să-i imputăm pierderea fondurilor europene. (…) Se poate lucra la altceva, nu exista niciun motiv să se oprească acum lucrările (…) Dacă pierdem fondurile, să-i fie foarte clar firmei că va suporta consecințele. Poate că instanțele vor considera că e de vină și proiectantul, și executantul. Dar să nu apară ca Albă ca Zăpada, că nu e chiar așa”, afirma Robu.

Acesta recunoștea că proiectantul, firma Subcontrol, nu a respectat termenul pentru predarea proiectului revizuit. „Avea obligația să predea, are dreptate executantul, până în 31 martie toate modificările la proiect, toate corecțiile. A fost un angajament luat în fața mea (…) Nu este predat, nu a reușit să facă toate modificarile în termenul pe care și l-a asumat. Toată lumea greșește, trebuie găsite soluții (…) Aproape la fiecare proiect sunt erori din vina exclusivă a proiectanților”, mai spune edilul. Declarațiile lui Robu au provocat o nouă reacție a administratorului Kasdum-GF. Ludovic Kasler susține că erorile de proiectare sunt mult mai mari și mai grave decât mult invocata grosime și nepaluxare a parchetului și, în plus, proiectantul a fost notificat în mai multe rânduri.

Contractul de reabilitare fost semnat pe 30 aprilie 2014, iar predarea efectiva s-a finalizat zece luni mai târziu (….) Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că primăria nu a fost în stare să asigure spații pentru a muta elevii”, afimă Kasler. În ceea ce privește parchetul, reprezentatul constructorului susține că a cerut de la proiectant detalii despre podelele prevăzute în proiect. „Proiectantul ne-a răspuns trimițându-ne un certificat de conformitate de la firma Holver. Cu alte cuvinte, ne-a recomandat un furnizor, ceea ce contravine legii. (…) Este o greșeală a proiectantului, deoarece parchet din lemn masiv de un centimetru nu se fabrică”, continuă Ludovic Kasler.

Conform acestuia, lucrurile merg și mai departe: în cazul sălii festive, Subcontrol a decis, după licitație, să refacă integral proiectul, „din cauză ca sunt foarte multe omisiuni – lipsa iluminat, lipsa confecții metalice, lipsa detalii scenă (!! – n.r.)”. În cazul plăcilor HPL, proiectantul ar fi uitat să treacă în caietul de sarcini felul în care vor fi prinse acestea. „În ședința de comandament din 5 februarie am ridicat această problemă. Este vorba despre aproximativ șapte-opt kilometri de șipcă din lemn și câteva zeci de mii de dibluri și holșuruburi. (…) Acum, proiectantul refuză emiterea unei dispoziții de șantier, deoarece ar trebui să plătească din buzunarul său toate aceste lucrări de structură”, susține administratorul Kasdum-GF.

„Proiectantul se angajează ca, până la data de 31 martie, să revizuiască în totalitate proiectul și roagă contructorul să îl ajute cu toate problemele care sunt în șantier. Noi ne-am conformat, iar în 23 martie am predat nota de probleme, luată la cunoștință atât de beneficar, cât și de proiectant (…) Nici până astăzi nu am primit proiectul revizuit”, mai spune Kasler. Acesta îi cere primarul Nicolae Robu să realizeze „gravitatea lucrurilor, care de fapt v-au fost aduse la cunoștință, dar nu ați ținut cont de ele”. Lucrările la Lenau au fost oprite în 2 aprilie. Valoarea totală a proiectului este de 6,747 milioane de lei, din care finanțare nerambursabilă 6,43 milioane de lei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

4 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

5 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

5 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

7 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

7 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

8 ore ago